GÜNCEL
Giriş Tarihi : 26-01-2023 16:30

Beydeğirmeni Projesi 2030'a Uzayabilir

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, Beydeğirmeni Projesi’nin bitiş tarihinin uzayabileceğini söyledi.

Beydeğirmeni Projesi 2030'a Uzayabilir

Hayvancılık üretimini desteklemek amacıyla başlatılan Beydeğirmeni Projesi’nin' İnşaat maliyetleri artması sebebiyle Recep Bağlamış, tamamlanma süresinin 2030’a kadar uzayabileceğini ifade etti.İnşaat maliyetleri yüzünden projenin uzayabileceğini söyleyen Bağlamış, İnşaat maliyetleri artmaya devam ederse Beydeğirmeni Projesi'nin 2030 yılına kadar uzayacağı kanaatinde olduğunu söyledi.

Kırsal kalkınma desteğinin inşaat zamanı geldiğinde sıfır miktara düştüğünü belirten Başkan Bağlamış, “Büyükşehir belediyesinin acele ettiği nokta 2023 yılının yedinci ayına kadar bitmesi gereken yerler var. Aksi takdirde arsaları almak zorunda kalacaklar. Büyükşehir belediyesinin amacı bu. Burada kötü bir niyet yok. İnşaat maliyetlerinde 2-3 yıldır olağanüstü bir artış söz konusu. Kırsal kalkınma desteklerindeki maliyetler de inşaat artışına yetişmiyor. 7 milyon TL olan kırsal kalkınma desteğinin 3,5 milyonu hibe olarak bir yatırımcıya verilebiliyor. Diyelim ki şimdi başvuruda bulunduk ve altıncı ayda kırsal kalkınma desteği çıktı. Sözleşmeyi bugün inşaatı yapmazsak yedinci ayda nasıl bir inşaat maliyetiyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Bundan dolayı hiçbir müteahhit firma, kırsal kalkınma destekleriyle bu işi kabul etmiyor. Kırsal kalkınma desteği, inşaat zamanı geldiğinde sıfır miktara düşüyor. Bugün 100 başlık bir tesisin yapım maliyeti ortalama 7 milyon TL. Bugün kırsal kalkınmaya müracaat edeceğiz ve 3,5 milyon TL destek almaya gayret göstereceğiz ama inşaatı yapacağımız zaman maliyet 10 milyon TL olursa yatırımcı yatırım yapmaktan tekrardan vazgeçiyor” dedi.

Bağlamış, Çok hızlı bir şekilde inşaat maliyetlerinde artış olduğunun altını çizerek şunları söyledi; “Biz büyükşehir belediyesiyle yapmış olduğumuz toplantılarda burada bulunan 500 tesisin 2023 yılında yapılacağını tahmin etmiştik ama şu anda Beydeğirmeni Besi Projesi’nde 5 tane bitmiş tesis var. 2 tane de bizim gayretimizle bitmekte olan proje var. 500 tane proje içerisinde 7 proje bence hiçbir şey. Bu proje patlamaz ama özellikle Kayseri ile ilgili bakanlığımız tarafından bir pozitif ayrımcılık olması gerekiyor. Kırsal kalkınma desteğinin üst limiti 20 milyon TL. Bunun da 10 milyon TL’sinin taksitli olarak verilmesi gerekiyor ki burayla ilgili hızlı yatırım yapılabilsin. Aksi takdirde üreticilerimizin buraya yatırım yapabilecek mali gücü yok. Üretici zaten 3-4 yıldır hem kırmızı ette hem de sütte zarar etti. Para artıramadı ve kazanç elde edemedi. Şimdi adamın sermayesi yok nasıl yatırım götürebilir? Ama kırsal kalkınma desteği en azından yatırımın yüzde ellisini karşılarsa, diğer dilimi de en azından taksitlendiririz. Yatırımcı da kazandığı parayla da hem üretimini devam ettirir hem de taksitlerini ödeme gayretinde olur. İnşaat maliyetleri böyle devam ederse ben Beydeğirmeni Projesinin 2030 yılına kadar uzayacağı kanaatindeyim. Burada birilerini kızdırmak ve yatırımla ilgili bir yerlere getirmek durumunda değilim. Çok hızlı bir şekilde inşaat maliyetlerinde artış söz konusu oluyor.” 


 

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz