GÜNCEL
Giriş Tarihi : 13-04-2023 14:11

ARIK: İŞÇİLER ARABULUCUYA YÖNLENDİRİLİP, SÖZLEŞME İMZALAMAYA ZORLANIYOR!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, holding çalışanlarına zorunlu olarak sözleşme imzalatıldığını iddia etti.

ARIK: İŞÇİLER ARABULUCUYA YÖNLENDİRİLİP, SÖZLEŞME İMZALAMAYA ZORLANIYOR!

Yoğun şikayet alan Çetin Arık, EYT kapsamında emekli olan Erciyes Anadolu Holding çalışanlarından mesaj aldığını ve arabulucuya yönlendirilerek zorunlu imzalar atıldığını belirterek tepki gösterdi. Sözleşmeye imza atan çalışanların en az 340 bin lira zarar ettiğini belirten Arık, imzalamayan kişilerinde tazminat ödemesi alamadığını ifade etti.

Holding CEO’suna işçine sahip çık diyerek seslenen Milletvekili Arık, “Holding çalışanları Arabulucuya yönlendirerek sözleşme imzalamaya zorluyor. Sözleşmeye imza atan emekçi kardeşlerimiz en az 340 bin lira zarara uğrarken, imzalamayanlara da tazminatı ödenmeyerek farklı bir mağduriyet yaşatılıyor. Ensar’a, TÜRGEV’e, TÜVGA’ya milyonlarca lira para vermekle övünen CEO’ya sesleniyorum. Millete kan satan Kızılay, Ensar’a milletin hakkını peşkeş çekiyor; sen de Ensar’a değil, işçine sahip çık” dedi. 

Milletvekili Çetin Arık, EYT kapsamında Erciyes Anadolu Holding’den çıkış alan yüzlerce çalışanın mağdur edildiğini belirterek şunları söyledi: “ Emekçi kardeşlerimiz, 1996’da işe girdiklerini ancak tazminatlarının 2015’ten sonra ödenmek istendiğini ifade ediyor. Bir işçinin çalışma süresinin EYT yasası gereği en az 25 yıl oluğu düşünülürse, işçilerin en az 17 yıllık kıdem tazminatı ödenmiyor. Bu da en az 340.000 TL tutuyor. 340.000 TL sadece kıdem tazminatı farkı, buna diğer ödenmeyen işçilik hakları dahil değil. Bu kalemler de eklendiğinde bir işçiye gerçek hakkının en fazla 4’te 1’i teklif ediliyor. O da arabulucuya giderse. Yoksa hiç ödenmiyor. En az 25 yıl çalışan bir işçinin hak ettiği gerçek tutar 680.000 TL iken arabulucuya gönderdiklerine en fazla 170.000 TL ödüyorlar. Arabuluculuk Kanunu gereği işçi başkaca bir hak talep edemiyor. Gitmeyenlere ise hiç bir tutar ödemiyorlar. Ensar’a, TÜRGEV’e, TÜVGA’ya milyonlarca lira para vermekle övünen CEO’ya sesleniyorum. Millete kan satan Kızılay, Ensar’a milletin hakkını peşkeş çekiyor; sen de Ensar’a değil, işçine sahip çık.”

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz