GÜNCEL
Giriş Tarihi : 01-02-2023 14:58   Güncelleme : 02-02-2023 10:50

Gacer Buğdayı İlham Oldu

Gacer buğdayından elde edilen ürünler tezgaha taşındı.

Gacer Buğdayı İlham Oldu

Kaymakamlık öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, ilçede yetiştirilen genetiği değiştirilmemiş ata tohumu Gacer buğdayı ile elde edilen unla evde yaptıkları ürünleri tezgaha taşıdı. Halk eğitim kursuna giden kadınlar, hem ev ekonomisine katkı sağlamak hem de sosyalleşmek amacıyla kooperatif kurmaya karar verdi.

Kayseri'nin Develi ilçesinde Kaymakamlık öncülüğünde belediye ve iş insanlarının da desteğiyle kooperatif kuran kadınlar, ilçeyle özdeşleşen ve genetiği değiştirilmemiş Gacer buğdayının unundan yaptıkları ürünleri açtıkları kafede satmaya başladı.

Kooperatifte çalışan 2 çocuk annesi Zehra Yıldız da kadınların bir araya gelip emek vererek kurdukları kooperatifle çalışma hayatına girdiğini ve sigortalı olduğunu ifade etti. Kooperatifte çalışmaktan mutlu olduğunu belirten Yıldız, "Maalesef şimdiye kadar hiç çalışmamıştım. Ev hanımıydım. Çocuklarımı büyüttüm. Devlete asker olarak verdim ikisini de. Şimdi de bu şekilde aile bütçesine katkı sağlamak için çalışıyorum. Bayanlarımızla ortaklaşa bu kararı aldık. Evimizin ekonomisine destek olmak, kendi paramızı kazanmak bize güç verdi" dedi.

Destek sağlamak amacıyla bazı ev kadınlarını da işe alan kooperatif üyeleri, Kayseri Üniversitesi'nin ilçedeki Hüseyin Şahin Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencilerini de stajyer olarak kafede çalıştırıyor. Develi Kadın Kooperatifi Başkanı Ayşe Çiftçi, 10 kişiyle kurdukları kooperatifte Gacer unundan pasta, poğaça, tatlı, erişte, mantı, makarna, kek ve ekmek yaptıklarını söyledi.

Farklı kurumların kendilerine destek verdiğini dile getiren Çiftçi, kapılarının herkese açık olduğunu belirtti. İlçedeki yüksekokulda okuyan öğrencileri de kafede çalıştırdıklarını anlatan Çiftçi, ana öğelerinin tescilli Gacer buğdayından elde edilen un olduğunu ifade etti.

Gacer buğdayından birçok ürün hazırladıklarına dikkati çeken Ayşe Çiftçi, kadınların kafenin üst katında yaptıkları erişte, mantı, poğaça, tatlı, makarna ve ekmek gibi 30'dan fazla ürünü müşterilerine sunduklarını söyledi. Başkan Çiftçi, birçok firmayla görüştüklerini, ilçede binlerce kişinin çalıştığı maden firmasına satış yaptıklarını dile getirdi.

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz