GÜNCEL
Giriş Tarihi : 13-05-2023 09:36

Hangi Durumlarda Oylar Geçersiz Sayılacak?

Türkiye 14 Mayıs günü sandığa giderek hem cumhurbaşkanını hem de milletvekillerini belirleyecek. Peki hangi durumlarda oylar geçersiz sayılacak? İşte geçersiz oy sayılacak durumlar...

Hangi Durumlarda Oylar Geçersiz Sayılacak?

Seçimde 3 cumhurbaşkanı adayı yarışacak. Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK'de 1 Nisan'da çekilen kurada, 1. sırada Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan, 2. sırada adaylıktan çekilen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, 3. sırada Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 4. sırada Ata İttifakı'nın adayı Sinan Oğan yer aldı.

Bazı siyasi partiler, “Cumhur”, “Millet”, “Ata”, “Emek ve Özgürlük” ve “Sosyalist Güç Birliği” ittifakları adı altında 5 ayrı ittifakla seçime girecek. Seçmenler, cumhurbaşkanı ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturulurken bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek.

Seçim arefesinde oyların hangi durumlarda geçersiz sayılacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor, araştırılıyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs'ta yapılacak seçimde oyların hangi hallerde geçersiz sayılacağına ilişkin seçmenleri uyardı.

GEÇERSİZ OY SAYILACAK DURUMLAR
1 - “Evet”, “tercih” mührü basılmazsa,
2 - Birden fazla ittifaka, siyasi partiye veya adaya oy verilirse,
3 - Oy pusulası bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılır veya koparılırsa,
4 - Oy pusulası üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaret, imza kaşesi veya parmak izi basılırsa,
5 - Oy pusulası belirgin bir şekilde özel olarak karalanır, çizilir veya işaretlenirse
6 - Zarftan işaret anlamı taşıyan herhangi bir madde çıkarsa kullanılan oy geçersiz olarak kaydedilecek.

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz