GÜNCEL
Giriş Tarihi : 10-05-2023 11:23

Oy Kullanmamanın Cezası Var Mı?

Türkiye'de genel seçimlere sayılı günler kala oy kullanamayacak vatandaşlar oy kullanmamanı cezasının olup olmadığının yanıtını arıyor. Peki oy kullanmamanın cezası var mı, cezası nedir?

Oy Kullanmamanın Cezası Var Mı?

Milyonlarca vatandaş, 14 Mayıs 2023 Pazar günü sandık başına giderek hem Cumhurbaşkanı hem de Milletvekili seçimleri için oy kullanacak. 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’ne sayılı günler kala çeşitli sebeplerden oy kullanmaya gidemeyecek olan vatandaşlar ise “Genel Seçimlerde oy kullanmak zorunlu mu, kullanmamanın cezası var mı?” sorusunun yanıtını arıyor.

OY KULLANMAMA CEZASI VAR MI!

Bir vatandaşın oy kullanması vatandaşlık görevidir. 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur. YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanmanın kullanılmadığında cezası YSK tarafından belirlenir.

OY KULLANMAMA CEZASI 2023 NE KADAR?

017 yılı Referandum seçimlerinde YSK tarafından belirlenen 22 TL tutar bir önceki 1 Kasım Pazar 2015 seçimlerinde de 22 TL olarak belirlenmişti. Ancak 14 Mayıs Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmama cezasının ne kadar olacağı henüz açıklanmadı. Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda oy kullanmama cezası belli olacak.

Böyle bir durum söz konusu olduğunda oy kullanmayan kişiler için ikamete ceza tebligatı gönderilir. Ceza tebligatının elinize ulaşması ile birlikte pusula üzerinde ödeme işlemleri hakkında bilgiler yer almaktadır. Ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar üzerinden yapılmaktadır. Bu cezalar Maliye Bakanlığı'na ödenir.

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz