GÜNCEL
Giriş Tarihi : 14-04-2023 15:20

TAKE KAPSAMINDA ÇİFTÇİLERE TEMSİLİ TOHUM DAĞITIM TÖRENİ

Kayseri İl Tarım Orman Müdürlüğü tarafından, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında çiftçilere temsili tohum temini için tören düzenlendi.

TAKE KAPSAMINDA ÇİFTÇİLERE TEMSİLİ TOHUM DAĞITIM TÖRENİ

Milli Savunma Bakanı, Ak Parti Kayseri 1. sıra Milletvekili Adayı Hulusi Akar, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Memduh Büyükkılıç ve İl Tarım Orman Müdürü Mustafa Şahin’nin katılımıyla gerçekleşen törende her ilçenin tarım müdürüne ve çiftçilere yeşil mercimek, suda otu, aspir, nohut ve kuru fasulye tohumu temsili olarak dağıtıldı.

Çiftçinin alın teriyle ekmesi biçmesi üretmesi ve bunu vatandaşına vermesinin büyük bir hizmet olduğunu söyleyen Hulusi Akar, “El birliği ile çalışmak suretiyle milletimiz omuz omuza bunu da il tarım müdürümüzün koordinasyonunda valimizin belediye başkanımızın katkılarıyla inşallah çok daha önemli işler yapılacak. Tarım konusunda ayağımız sağlam yere basmazsa tarım hayvancılık konusunu halletmezsek ne yaparsak yapalım iş havada kalır. Bir çiftçinin alın teriyle ekmesi biçmesi üretmesi bunu da vatandaşına vermesi gerçekten büyük bir hizmet ve övünç kaynağıdır” ifadelerini kullandı.

Projenin kenti tarımda bir iki basamak daha yukarıya çıkaracak bir proje olduğunu ve çok kısa bir süre içinde hayata geçeceğini vurgulayan Mustafa Şahin, “Büyükşehir belediyemizin de birlikte yapmış olduğumuz birçok projede birbirini tamamlayan ve yükselten projeler şeklinde hayata geçiriliyor. Ayrıca tarıma elverişli olduğu halde kullanılmayan alanların üretime kazandırılması bütün bu sahalarda bölgemize uygun sertifikalı çeşit ve türlerin üretimciye ulaştırılması, su kaynaklarımızın tasarruflu kullanılması ve korunması, bakanlığımızın öncelikleri arasında yer almakta ve bu yönde de TAKE projeleri yürütülmektedir. Bu projeler kapsamında bakanlığımız bitkisel üretim genel müdürlüğümüz destekle aspir, nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek ve sudan otu tohumlarını değerli üreticilerimize bugün itibarı ile dağıtımını yapacağız” dedi.

 
Müdür Şahin, Ülke genelinde üretim payının % 3 ten % 27 olarak güncellendiğini belirterek şunları söyledi: “Aspir; 2020 yılında 5268 dekar ekim alanı ve 734 ton üretim ile ülke sıralamasında % 3.44 lük paya sahip iken, 2022 yılında bu alan 78.185 dekara ve 734 ton olan üretimimiz 8234 tona ulaştı. Ülke genelinde üretim payımız % 3 ten % 27 olarak güncellendi ve ülke sıralamışında ilimiz 1. sıraya yerleşti. Fasulye; 2020 yılında 24.000 dekar ekim alanı ve 6.550 ton üretim ile ülkemizde 6. iken, 2022 yılında yaklaşık 30.000 dekar ekim alanı ve 8.500 ton üretimle, ülkemizde üretilen kuru fasulyenin %3’ünü üretmiş olduk. Nohut; 2020 yılında 95.000 dekar ekim alanında yaklaşık 10.000 ton üretim ile 16. Sırada iken, 2022 yılında bakanlığımız, büyükşehir belediyemiz ve ilçe belediyelerimizin de katkılarıyla ekim alanı 138.000 dekara ulaştı. Bu alanda 16.210 ton üretim yapıldı ve 16. Sıradan 9. Sıraya yükseldi. Bu başarımızda katkı sağlayan Bakanlığımıza, başta Büyükşehir olmak üzere projemize destek veren İlçe Belediyelerimize de huzurunuzda bir kez daha teşekkür ederim.”

 

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz