GÜNCEL
Giriş Tarihi : 31-01-2023 18:29

Vatan Partisi'nden Kayseri Şeker Açıklaması

Vatan Partisi Kayseri İl Başkanı Eyüp Karakaş, Şeker Fabrikası iddiaları hakkında konuştu.

Vatan Partisi'nden Kayseri Şeker Açıklaması

Son günlerde gündeme gelen Şeker Fabrikası'nda yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları ile ilgili Eyüp Karakaş, basın toplantısı düzenledi. İl Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıya parti yönetimi ve basın mensupları katıldı. Karakaş, “Temel isteğimiz Kayseri Şeker'deki usulsüzlüklerin son bulması ve pancar ekicilerinin fabrikada gerçek anlamıyla söz sahibi olmasıdır” dedi. 

Kooperatifin eski yöneticilerinden Metin Demircan’ın iddialarını basın mensuplarıyla paylaşan Başkan Karakaş, “Çok uzun zamandır Kayseri Şeker ve özellikle de Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay hakkında usulsüzlük ve yolsuzluk iddiaları gündeme gelmekteydi. Memnuniyetle öğreniyoruz ki T.C. Ticaret Bakanlığı müfettişleri bu iddiaları incelemek üzere soruşturma başlatmış bulunuyorlar. Bu iddiaları ve Kayseri Şeker'de yapılan bazı yanlış uygulamaları hatırlatmak isteriz. Şeker fabrikasında alınan krediye rağmen 25 Ocak tarihinde ödenmesi gereken çiftçi borçlarının çok az bir kısmı ödenmiştir. Fabrikada yapılan usulsüzlükler ve yolsuzluklarla ilgili olarak, kooperatifin eski yöneticilerinden Sayın Metin Demircan önemli açıklamalarda bulunmuştu. Fabrikanın özellikle alım satım departmanının işleyişinde ciddi ihmal ve usulsüzlüklerin olduğunu tespit eden Demircan, belgeleri savcılığa vermişti” ifadesinde bulundu. 

Karakaş, fabrikanın borsaya açıldığı andan itibaren 1 milyon liradan fazla para kazandığının altını çizerek şunları söyledi; “Demircan, mevzuata aykırı bir şekilde birçok ürünün ve hizmetin önceden belirlenmiş firmalardan fiyat araştırması yapılmadan değerinden çok daha yüksek fiyatlarla alındığını açıklamıştı. Demircan'ın dikkat çektiği bir başka nokta da Türk Ticaret Kanunu ve Kooperatifler Kanunu uyarınca yazılı olarak yapılması gereken sözleşmelerin sözlü olarak yapıldığı, sözleşme süresinin sona ermesine karşın ise ödeme yapılmaya devam edildiği. Demircan'ın bir başka iddiası da 2019 yılının nisan ayında yaklaşık 120 bin ton şekerin iki ayrı firmaya satılmış gibi fatura edilmesi oldu. Ayrıca gazetelerden öğrendiğimize göre, Hüseyin Akay İyi Parti Genel Başkanı Akşener ile bir araya gelmiş. Bu görüşmeyi, Kayseri Şeker Fabrikası'nın halkla ilişkiler faaliyetlerini yürüten ajansın sahibi merkezli ajansın ise yakın zamanda fabrikanın borsa açılım sürecinde iş ve yapmadan fabrikadan 1 milyon 300 bin lira para kazandığı iddia ediliyor. Akay'ın sadece Akşener değil Faik Öztrak'la da teması olduğu belirtiliyor. Bütün bu haberler ‘Acaba Akay, milletvekili olup dokunulmazlık zırhına bürünmenin hazırlıklarını mı yapıyor’ sorusunu akla getirmektedir” 

Vatan Partisi olarak konunun takipçisi olacaklarını belirten Eyüp Karakaş, “Vatan Partisi çiftçilerin ve işçilerin uğradığı haksızlığa karşı Kayseri'de mücadele başlattı. Genel Merkez yöneticilerimiz ile birlikte il yönetimi olarak bizler Kayseri'de yaşananların haksızlık ve kanunsuzluk olduğunu, olayın takipçisi olduğunu belirttik, işçilerle ve çiftçilerle toplantılar yaptık. Vatan Partisi olarak temel isteğimiz Kayseri Şeker'deki usulsüzlüklerin son bulması ve pancar ekicilerinin fabrikada gerçek anlamıyla söz sahibi olmasıdır. Bunun için yeni bir yönetimin iş başına gelmesi kaçınılmazdır. Devlet yetkililerinden bunu talep etmeye devam edeceğiz ve bu güzide kurumumuzu sağlıklı bir yapıya kavuşturana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz