GÜNCEL
Giriş Tarihi : 02-05-2023 13:54

Akar 'Bu Uçak Kayseri İçin Gurur Vesilesi'

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, retrofiti yapılan 4'üncü A400M uçağının Türk Hava Kuvvetlerine Teslimi Töreni'nde konuştu.

Akar 'Bu Uçak Kayseri İçin Gurur Vesilesi'

Savunma ve güvenlik alanında atılan her adımın, hayata geçirilen her projenin, uluslararası pazarda önemli bir aktör haline gelen Türkiye’nin gücünü simgelediğini belirten Akar, dünyada sadece 4 merkezde yapılabilen ve en gelişmiş kargo uçaklarından olan A400M’nin retrofit işlemlerinin, Kayseri 2’nci Hava Bakım Fabrikası'nda gerçekleştirilmesini "bir gurur vesilesi" olarak nitelendirdi.

Hulusi Akar, 12'nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığındaki, "Retrofiti Yapılan 4'üncü A400M Uçağının Türk Hava Kuvvetlerine Teslim Töreni"nde, retrofit anlaşmasının Ekim 2019'da imzalandığını söyledi.

Airbus ile yapılan anlaşmayla Fabrikaya ilave yeteneklerin kazandırıldığını vurgulayan Akar, "Ülkemizin ve Kayserimizin yüz akı olan Fabrikamız, savunma ve havacılık alanında, tarihinden gelen tecrübeyle faaliyetlerini başarıyla sürdürmekte, kalifiye personeli, imkan ve kabiliyetleri ile savunma sanayiimize ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadır" dedi.

Bakan Akar, ülke ekonomisine çok daha fazla katma değer sağlanılmış olacağını belirterek şunları kaydetti: “Türkiye’de öncü bir sanayi şehri olan Kayserimiz de teknoloji ve üretim merkezi olma yolunda önemli bir adım daha atmıştır. İnanıyoruz ki önümüzdeki dönemde dost ve müttefik ülke uçaklarının retrofit işlemleri de fabrikamızda gerçekleştirilecek, bu şekilde ülke ekonomisine çok daha fazla katma değer sağlanmış olacaktır.”

A400M uçaklarının insani yardımda ve özellikle 6 Şubat depreminde büyük fayda sağladığını vurgulayan Akar, "Tarih boyunca maruz kaldığımız türlü felaket ve zorlukları nasıl ki devlet ve millet olarak daima birlik ve beraberlik içerisinde bertaraf edip aşmayı başardıysak, bu sıkıntılı günleri de yine hep birlikte omuz omuza vererek aşmaktayız.”

Daha büyük ve daha güçlü Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceklerini vurgulayan Bakan Akar, "Böylesine önemli ve büyük bir askeri nakliye uçağının Fabrikamızda retrofit işlemlerinin yapılması ile hem TSK’nin ihtiyaçları çok kısa bir sürede karşılanmış hem de ciddi miktarda bir kaynağın ülkemizde kalması sağlanmıştır. Retrofit işlemlerinin kalite standartlarına uygun olarak ve 'sıfır hata' ile gerçekleştirilmesi, teknolojisiyle, tecrübesiyle, mühendislik altyapısı ve proje yönetim sistematiği ile fabrikamızın yeteneklerini ve personelinin niteliklerini bir kez daha ortaya koymuştur. Türkiye Yüzyılı'nda savunma sanayisini küresel ölçekte etkin, yerli ve yenilikçi bir anlayışla en üst seviyeye ulaştırmayı amaçlıyoruz.” İfadesinde bulundu.

Daha büyük ve daha güçlü Türkiye hedefi doğrultusunda atılan adımlarla Türkiyenin, artık kritik teknolojilerin pazarı değil, üretim üssü haline geldiğine dikkati çeken Akar, “Bugüne kadar akıllı hassas mühimmatlarımızın üretimi, İHA/SİHA/TİHA’larımız, muharip gemi ve helikopterlerimiz gibi birçok kritik projeyi başarı ile hayata geçirdik. Gözlem uydumuz İMECE’yi Hava Kuvvetlerimizin komuta kontrolünde uzaya gönderdik ve bazıları için hayal olarak görülen daha birçok projeyi hayata geçirdik, geçiriyoruz. İnşallah en kısa zamanda Milli Denizaltımızı denizlerimizde ve dün TUSAŞ tesislerinde tanıtımını yaptığımız Milli Muharip Uçağımız KAAN’ı da semalarımızda göreceğiz. Savunma ve güvenlik alanında atılan her adım, hayata geçirilen her proje, uluslararası pazarda önemli bir aktör haline gelen Türkiye’nin gücünü simgelemektedir” sözlerinde bulundu.

 

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz