GÜNCEL
Giriş Tarihi : 25-11-2023 12:17   Güncelleme : 25-11-2023 12:48

Kayseri Pınarbaşı'nda 2. COD Vakası! Erciyes Patlayıcı Maddeler

Yaşanılası doğal iklimiyle Türkiye'nin en güzel yerlerinden birisi olan Kayseri'nin Pınarbaşı İlçesi'nde COD Enerji'nin ardından şimdi de patlayıcı madde fabrikası kurulmaya kalkılması dikkat çekti.

Kayseri Pınarbaşı'nda 2. COD Vakası! Erciyes Patlayıcı Maddeler

Kayseri’nin doğa harikası ilçelerinden biri olan Pınarbaşı İlçesi son dönemde yaşanan çevre felaketlerinin izini silemeden yeni bir vahim olayla karşı karşıya. COD Enerji’den sızan zehirli atıkların Zamantı Irmağı’nda yarattığı doğa tahribatı ve balık ölümleri unutulmazken ilçe bu kez ikinci COD Enerji vakası ile karşı karşıya... Bölge halkının karşı çıkmasına rağmen organik bal ve tarım ürünleri ile adını duyuran Eğrisöğüt ve Aşağı Beyçayır köyleri arasına Ankara Merkezli Erciyes Patlayıcı Maddeler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılmak istenen patlayıcı fabrikası yeni bir doğa katliamına zemin hazırlıyor. Bir anlamda Pınarbaşı’da ikinci bir COD Enerji tehlikesi adım adım yaklaşıyor.

COD’A TEPKİ BİTMEDİ:
Pınarbaşı’nda yaşanan balık ölümlerinin hala izleri köy halkında dururken, belediye seçimlerinde COD Enerji ve şimdi de peşi sıra çıkan Erciyes Patlayıcı’nın tepkisini halk sandıkta a göstermek istiyor. Bir çok yöre halkı, yeşilliği ve doğasıyla harika bir yer olarak adlandırdıkları Pınarbaşı’nın adeta gözden çıkartıldığını ve kirletilmeye, doğasının yok edilmesine çanak tuttuğunu savundu. Önce COD şimdi Erciyes Patlayıcı’nın yeşil alanları öldüreceğini, bunun da hayvancılığı ve tarımı öldüreceği fikrini savunuyor.

COD KAPATILMALI:
COD Enerji’nin ilçeye kattıklarından daha fazlasını ilçeden aldığını savunan Pınarbaşı halkı, ‘’yeşilliğimizle ve doğamızla övünürken, şimdi zehir solumaya başladık. Hayvanlarımız telef olmaya başladı. Balık ölümleri kötü günlerin başlangıcı. Doğayı tahrip edip, ardından barajlara balık aktarmakla sadece göz boyanır. COD Enerji kapatılmalı. COD vakasına karşı dururken, Pınarbaşı halkı hiçe sayılarak bir de patlayıcı madde fabrikası kurmaya kalkmak, buna kanun izin vermezken, şartları kanunlara uydurmak ilçe halkını yok saymaktır. Gençlerimizi, çocuklarımızı, bebeklerimizi kötü bir geleceğe sürüklemektir. Köyden kente göçe zorlamaktır’’ yorumunda bulunuldu.

ÇED RAPORU KRİZİ:
Bölge halkının tepkileri sonrasında yapılması düşünülen Dinamit ve Patlayıcı Fabrikası ÇED raporuna takılmış ve firma geri adım attığı izlenimini vermişti. İşte olaylar tam da bundan sonra başladı. Firmanın bir anlamda kanunların arkasından dolaşarak sözde kapasite düşürülmesi ile ÇED raporu olmadan tesisi kurmak için çalışma yaptığı anlaşıldı. Bu durum çevre halkının tepkisini beraberinde getirmiş olsa bile yetkililerden bu konuda net bir açıklama yapılmadı.

MAHMUT ARIKAN'DAN SORU ÖNERGESİ:
Konuyla ilgilenen tek siyasi Saadet Partisi Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan oldu. Arıkan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kayserili Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi verdi. Son derece önemli sorular soran Mahmut Arıkan’ın bu önergesine bugüne kadar Kayseri’nin her derdi ile dertlendiğini söyleyen Mehmet Özhaseki’de bugüne kadar cevap gelmedi.

SİYASİLER SUS PUS:
Aynı konuda Kayserili siyasilerin sessiz kalması akıllara farklı soruları getiriyor. Ankara merkezli firmanın derin ilişkilerinin Kayseri’ye kadar uzandığı iddiaları ise oldukça ilginç. Özellikle bu tür tehlike arz eden, çevreye zarar vermesi muhtemel işletmelerin yapılacağı bir çok atıl bölge bulunurken, firmanın doğa harikası bölgede ısrar etmesine anlam verilemiyor. Arkasında nasıl bir güç olduğu merak edilen firmanın bu kadar pervasız şekilde kanunları atlatıp bu bölgede ısrarcı olması gözlerin Büyükşehir ve Pınarbaşı Belediyelerine çevrilmesine neden oluyor.

KİM BU ERCİYES PATLAYICI FİRMASI?
Firma hakkında Ankara Ticaret Sicil Gazetesi’nde yüzeysel bilgiler var. Ama biraz araştırıldığında farklı isimlere ulaşmakta mümkün. Öyle ki iddialara göre işin arkasındaki asıl güç Orika isimli firma. Bu firmanın yabancı ortaklı olması ise dikkat çekiyor. Farklı şirket hisse devirleri ve karanlık ilişkiler iddiaları kan donduracak cinsten. Orica firmasının yönetiminde yer alan bazı yabancıların görevi apar topar bıraktığı bunun da istihbari raporlarla ilişkilendirildiği iddiaları Ankara kulislerinde dolaşıyor. Elbette bunlar iddialardan ibaret. Ancak, böylesine karanlık iddiaların göbeğindeki bir patlayıcı firmasının Kayseri’de ısrarla tehlikeli bir tesis kurma isteği ve kanunları bile görmezden gelmesi Kayseri adına son derece düşündürücü.

HALK PROTESTO ETTİ:
Kayseri'de düzenlenen ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kayserili Mehmet Özhaseki’nin yanı sıra Kayseri Valisi Gökmen Çiçek'in de katıldığı Kayseri'de İklim,Çevre Kültür Ve Turizmi Konferansı'nda bazı vatandaşlar pretesto yaptı. Konuyu Bakan Özhaseki'ye şikayet eden ve Vali Çiçek'in kendilerine randevu vermediğini söyleyen Pınarbaşı halkı, ÇED raporunun dikkate alınmasını istedi. Bakan Özhaseki, konferansı erken terk ederken çıkışta vatandaşlarla ayk üstü konuşarak Erciyes Patlayıcı hakkındaki gelişmelerle yakından ilgileneceğini ifade etti.

MEMDUH UZUNLUOĞLU İŞİN NERESİNDE?:
Sürekli Pınarbaşı İlçe sınırları içerisinde tehlikeli ve doğal hayatı etkileyen şirketlerin faaliyet göstermek için çalışmalar yapması gözleri Pınarbaşı Belediyesine çevirdi. Pınarbaşı Belediye Başkanı Memduh Uzunluoğlu'nun hem COD Enerji've ondan doğan balık ölümlerine hem de ÇED raporlu Erciyes Patlayıcı'ya ses çıkartmaması akıllarda ''Başkan Memduh Uzunluoğlu bu işlere neden Tepki göstermiyor. Onun yetkisi dışında mı, yoksa onun onayıyla mı bu işletmeler faaliyete geçmeye kalkıyor'' sorusunu akıllara getirdi.

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz