GÜNCEL
Giriş Tarihi : 19-10-2023 09:27

Öksüt Maden Nasıl ve Neden Tekrar Açıldı ?

Siyanür sızıntısı ve çalışanların ölümcül civa soluduğu iddiasıyla Kayseri'nin Develi İlçesi'ndeki faaliyetleri durdurulan Öksüt Maden'in yeniden üretime başlaması akıllarda bir çok soru işaretlerinin uyanmasına neden oldu.

Öksüt Maden Nasıl ve Neden Tekrar Açıldı ?

Faaliyetine yeniden başlayan ve hem Kayserispor'a 3 Milyon Dolar'ı aşkın yaklaşık 80 Milyon TL yardımda bulunmasının yanı sıra, Develi'de de bir çok sosyal sorumluluk projesine maddi destek veren haberleri/oksut" class="taglink" title="Öksüt Haberleri">Öksüt Maden kamuoyunun gündemine oturdu.

NASIL VE NEDEN GERİ AÇILDI?:
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından Türkiye'de finans desteği verilen ilk maden firması olarak 2013 yılında inşaatı başlayıp 2020 yılında altın üretimine start veren ancak kısa bir süre sonra işçilerin kanlarında kurşun çıkmasıyla ve madende meydana gelen siyanür sızıntısı iddiasıyla kapatılan Kanadalı Centerra Gold şirketine ait Öksüt Altın Madeni, yeniden faaliyete geçti. Kayserispor'a yaptığı iddia edilen 80 Milyon TL'lik destek ve zehirlenmelerin yaşandığı Develi'de birçok sosyal yardım projesine de maddi destek veren Öksüt Maden'in nasıl ve neden geri açıldığı, hakkındaki davaların ne aşamada olduğu merak konusu haline geldi.

İDDİALAR VE SUÇLAMALAR YANITSIZ:
Kayseri'ye faaliyete başlayan ve kısa bir süre sonra hem siyanür sızıntısı, hem de işçilerin zehirlendiği iddiasıyla inceleme başlatılan ve bu incelemeler sonrasında kapatılan Öksüt Maden'in yeniden faaliyete başlaması bir anda gözleri bu firmaya çevirdi. Faaliyetinin durdurulmasının yanısıra, hakkında ortaya atılan birçok iddiaya da uzun bir süre sessiz kalan Öksüt Maden'in bir anda yeniden kapılarını açması ve madem aramasına kaldığı yerden devam etmesi, ''bu şirket nasıl geri açıldı?'' sorusunu akıllara getirdi. Öksüt Maden'de bulunan siyanür havuzunda sızıntı olduğuna dair haberlerin ardından işçilerin civadan zehirlendiğinin de ortaya çıkmasıyla birlikte şirketin durdurulan faaliyetinin yeniden başlaması gerek Kayseri, gerekse Develi bölgesinde büyük yankı uyandırdı. 

SADECE KAYSERİ'DE DEĞİL:
Kanada Firması Centerra Gold’un, Kırgızistan’daki Kumtor Altın Madeni’nin de "çevre suçu ve usulsüzlük" iddialarıyla karşı karşıya kaldığı ve Kırgız hükümetince el konulduğu yönünde medyaya yansıyan haberlerin peşi sıra Kayseri'de 71 işçinin öldürücü cıva solumasına izin verildiği iddialarıyla savcılığa yapılan suç duyurusu dikkate alınmış ve bazı yöneticilerin bu nedenle bir birlerini suçladıkları yönündeki iddialarda yine kamuoyunda uzun bir süre gündem teşkil etmişti.

BU YARDIMLAR NEYE KARŞILIK:
Öksüt Maden'in yeniden faaliyete başlamasıyla paralel olarak gerçekleşen ekonomik destekler ise, akıllarda oluşan soru işaretlerinin artmasına yol açtı. Kayserispor'a verdiği iddia edilen 3 Milyon Dolar'a yakın yardımın yanı sıra Develi İlçesi'nde birçok sosyal sorumluluk projesine maddi ve manevi destek vermesi de ''Öksüt Maden bu yardımları neye karşılık yapıyor?'' sorusunun sorulmasına yol açtı. Yapılan yardımların, yeniden faaliyete başlamasına karşılık olabileceği düşüncesinin uyanmasına neden olduğu görüşlerinin de savunulduğu Öksüt Maden'e konuyla ilgili olarak haber merkezimiz tarafından defalarca ulaşılmaya çalışılması ve sorulara cevap alınmak istenmesine rağmen bir sonuca ulaşılamaması da dikkat çeken önemli bir ayrıntı oldu.

CHP KAYSERİ TEPKİ VERMİŞTİ:
Öksüt Maden'in yeniden faaliyete başlamasıyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri İl Başkanı Feyzullah Keskin'de yazılı bir açıklama yaparak, akıllarda oluşan soru işaretlerini dile getirmiş ve şirketin faaliyete başlamasının nedenini sormuştu. Feyzullah Keskin, "İnsan sağlığını bozacak çalışmaların karşısında olunmalı. Öksüt madencilikte ciddi sıkıntılar var. Civa zehirlenmesine maruz kalan vatandaşlarımızın sayısının artmaması adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Öksüt Madenciliğin, insan sağlığına zarar veren kurumdan çıkmasını sağlamak adına girişimlerimiz devam edecek" ifadelerini kullanmıştı.

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz