GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-03-2024 01:33   Güncelleme : 29-03-2024 03:03

Öksüt Maden'de 17 Kişi Yargılanacak

71 İşçinin civadan zehirlenmesi olayıyla ilgili şüpheli konumundaki 16 Öksüt Madencilik yetkilisi 30 Nisan Salı günü, hakim karşısına çıkacak.

Öksüt Maden'de 17 Kişi Yargılanacak

Türkiye'nin en büyük maden zehirlenmelerinden birisine sebep olan Öksüt Madencilik'te görevli 16 yetkili, 30 Nisan Salı günü Develi Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. İçlerinde kurumun en yetkili isimleri Türkiye Müdürü David Bickford, Öksüt Madencilik Çevresel, Sosyal ve Yönetişim Direktörü Pelin Neriman Usta Özkayhan, Dış İlişkiler Müdürü Olgun Otyakmaz ve Proses Müdürü Ömür Yandım'ın gibi isimlerinde yer alacağı yargılama için geri sayım başladı.

NE OLMUŞTU:
2022 Yılında civadan zehirlenmelerin yaşandığı iddiasıyla yapılan şikayetin ardından Develi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma neticesinde Kanadalı Centerra Gold firmasInın Türkiye'deki şirketi Öksüt Madencilik'e incele başlatılması için Bilir Kişi heyeti gönderilmişti. Bilir Kişi heyetinin yaptığı incelemelerin ardından ortaya atılan iddiaların doğruluğunun tespit edilmesiyle birlikte yargılama süreci başlamıştı. Bu kararın alınmasının üzerinden yaklaşık 2 yıl geçerken ilk mahkeme 30 Nisan günü yapılacak.

16 KİŞİYE CEZA İSTENİYOR:
71 İşçinin zehirlendiği ve zamanla sadece 7 kişinin şikayetlerini geri çekmeyerek devam ettirdikleri davanın ilki 30 Nisan günü Develi Adliyesi'nde başlayacak. Şikayete bağlı olmaktan çıkıp kamu davasına da dönen yargılama sürecinde 16 şüpheli hakim karşısına çıkacak. Arif Gül Kanlıöz, Şeyma Erdoğan, Yahya Kemal Telci, Emrah Belkıran, Hasan Özsarı gibi isimlerin müşteki konumunda olacağı duruşma da,  Centerra Gold’un Türkiye Ülke Müdürü David Bickford, Öksüt Madencilik Çevresel, Sosyal ve Yönetişim Direktörü Pelin Neriman Usta Özkayhan, Dış İlişkiler Müdürü Olgun Otyakmaz ve Proses Müdürü Ömür Yandım'ın yanı sıra, Adnan Ulaş, Ercan Esenkaya, Mustafa Kaya, Nizamettin İnsel, Hayrettin Horasan, Hayal Özmen, Gökhan Şen, Mehmet Sakallı, İlknur Yazıcı, Özgün Öztürk, Özgür Acar’ın basit yaralama suçundan cezalandırılmaları istendi. 

İDDİANAMEDE ŞOK İFADELER:
Öksüt Madencilik AŞ’nin işlettiği altın madeninin, ADR olarak tabir edilen altın üretim tesisi içerisinde bulunan altın döküm odasında 28 Şubat 2022 tarihinde civa tespit edildiğine dikkat çekilen iddianamede, civayı tespit eden Maden Çalışanı Hami Öztürk’ün bunu sorumlusu olan Süleyman Çağrı Cengiz’e bildirdiği, Cengiz’in de durumu Madenin Proses Sorumlusu Ömür Yandım’a ve Şirketin CEO’su David Alan Bickford’a bildirdiği belirtildi. Bu bildirimden sonra 28 Şubat 2022 tarihinden başlayarak Şirket Üretim Danışmanı Metin Demir’in altın döküm odasına girip civa toplarının varlığını öğrenmesine, yani 10 Mart 2022 tarihine kadar odadaki faaliyetin devam ettiğine dikkat çekilen iddianamede “Dolayısıyla tespit edilen civanın buharlaşması sonucu en az on iki gün burada çalışan ya da bu odanın güvenliğini sağlayan güvenlikçilerin yalıtımın ve havalandırmanın yetersiz kalması ve kendilerinde gerekli ekipmanın bulunmaması nedeni ile civaya maruz kaldıkları…” tespit edildi.

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz