Türkiye'nin medeniyetler şehri denildiğinde ilk akla gelen iller arasında Kayseri yer alır. Geçmişten günümüze kadar gelen uzanan tarihi ve geleneksel yapılarıyla mutlaka gezilmelidir.
6 bin yıllık tarihi ile İç Anadolu bölgesinin gözde şehridir. Gerek doğal güzellikleri, gerekse turistik faaliyetleri için bu sefer Kayseri'yi görmeye gelebilirsiniz. Ancak Kayseri'ye geldiğinizde öncelik olarak hangi tarihi eserleri gezmelisiniz?
Kayseri’de mutlaka gezmeniz gereken tarihi ve turistik yerler arasında; Kayseri Arkeoloji Müzesi, Döner Kümbet, Atatürk Evi Müzesi, Mazakaland Eğlence Merkezi (Anadolu Harikalar Diyarı), Mimar Sinan Evi ve Ağırnas Yeraltı Şehri, Sahabiye Medresesi, Kayseri Saat Kulesi, Soğanlı Vadisi, Gevher Nesibe Hastahanesi ve Selçuklu müzesi bulunmaktadır.

Kayseri Arkeoloji Müzesi
Kayseri Arkeoloji Müzesi Melikgazi İlçesinde yer alır. Ulaşımı kolaydır. Otobüs, dolmuş veya tramvay gibi alternatif ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz.
Kayseri medeniyetlerini sergilemek için 1965 yılında kurulmuştur. Müzede yer alan eserler arasında çivi yazılı tabletler, damga ve mühürler, madeni eşyalar, meyvelik, vazo, boyalı ve boyasız farklı çeşitlerde testi gibi farklı çeşitte tarihi eserler bulunmaktadır.

Döner Kümbet
1276 yılında Şah Cihan Sultan için yaptırılmıştır. Kümbet, sarımsı renkli kesme taştan yapılmıştır ve silindirik bir gövdeye sahiptir. Türbe, 12 yüzlü olarak yapılmıştır. Yüzeyinde çift başlı kartal, aslan, hayat ağacı, insan başlı ve kanatlı pars gibi motifler yer almaktadır. Merkezde bulunması sebebiyle kesinlikle gezilip görülmesi gerekir.

Atatürk Evi Müzesi
Tarihi bir konak olan ev Geç Osmanlı döneminin önemli eserlerindendir. Atatürk’ün 1919 yılında Heyet-i Temsiliye adına Kayseri’ye gelişi sebebiyle konaklama yaptığı yerdir. Kayseri'ye gelindiğinde mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Halka açık olmasının yanı sıra ücretsizdir.

Mazakaland Eğlence Merkezi
Kocasinan ilçesine bağlı Cırgalan mahallesinde bulunur. Toplu taşıma ve özel araçlarınızla çok rahat bir şekilde ulaşım sağlanılır. En çok çocukların ilgisini çeken eğlence merkezi yetişkinler içinde tercih edilebilir. En çok ilgi çeken oyuncaklar arasında çarpışan arabalar ve roller coaster yer almaktadır. Ayrıca buz pisti, lunapark, binicilik tesisi, su kayağı çeşitli oyuncaklar ve hayvanat bahçesi gibi alanlar da bulunur.

Mimar Sinan Evi ve Ağırnas Yer Altı Şehri
Kayseri Ağırnas'ta bulunmaktadır. Ulaşımın kolay olmasının yanı sıra otobüsle de ulaşım sağlanabilir. Ağırnas ve Kayseri Belediyesi tarafından restore edilerek halka açılmıştır. Mimar Sinan'a ait eserler sergilenmektedir. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı izlerini barındıran müze ev kültürlerin sentezini içeren bir yapıdadır. Ağırnas’ın taş evleri ve mimarisi özel taş ustalığı ile yapılmış eserlerden oluşur.

Sahabiye Medresesi
Kocasinan ilçesinde bulunan Sahabiye Medresesi, ulaşım olarak oldukça kolay bir noktadadır. Medrese 1267 yılında çeşme olarak yapılmıştır. Selçuklu Mimarisi olan bu eser en eski çeşmelerden biridir. Tamamen kesme taştan inşa edilmiştir. Medrese tek katlı ve orta boy bir kervansaray büyüklüğündedir. Kapının sütunları üzerinde aslan ve boğa figürleri bulunmaktadır.

Kayseri Saat Kulesi
Kayseri Cumhuriyet Meydanı merkezindedir. Saat kulesi II. Abdülhamit zamanında 1906 yılında yaptırılmıştır. Saat kulesinin yanında muvakkithane yani saat odası bulunmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün Kayseri gezisi sırasında halka hitap etmek amacıyla kullandığı tarihi bir yerdir.

Soğanlı Vadisi
Kayseri, Yeşilhisar, Soğanlı köyünde bulunan bir vadidir. Kayseri merkeze 80 kilometre uzaklıkta olan bu vadi, farklı kaya oluşumlarıyla dikkat çekmektedir. Kilise, manastır, güvercinlik, mağara ve barınakların kayaların içinde bulunduğu bir alandır. Bu kiliseler arasında Roma döneminden kalan Karabaş, Kubbeli, Yılanlı ve Tahtalı kiliseleri bulunmaktadır. Bu kiliselerin bazılarının içinde İncil’den sahnelerin bulunduğu freskler dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra Soğanlı köyü meşhur el yapımı bebekleriyle de ön plana çıkmaktadır.