GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-02-2024 13:06   Güncelleme : 07-02-2024 16:01

Baharın Habercisi! Cemre düştü mü

Şubat ayının gelmesiyle birlikte, baharın müjdecisi olarak bilinen cemre düştü mü? Cemre ne zaman düşecek?

Baharın Habercisi! Cemre düştü mü

Ülkemizin pek çok yerinde baharın müjdeliyicisi olarak bilinen Cemrelerin düşüş tarihleri vatandaşlar tarafından oldukça merak ediliyor. Meteoroloji uzmanları, 2024 yılı için ilk cemrenin düşüş tarihini belirledi.

İkinci cemre düştü mü, 2023 cemre tarihleri...

CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?
Cemre, ilkbaharın gelişi ile birlikte önce havada, sonra suda, en son olarak da toprakta yaşanması beklenen sıcaklık artışlarını belirtmek için kullanılan bir tabirdir.

Arapça kökenli bir kelime olan “Cemre”, “Kor Ateş” anlamına geldiğinden bir kor ateşin sıcaklığının (yani baharın gelişiyle birlikte dünyaya daha kuvvetli gelen güneş ışınlarının) hava, su ve toprağa etki etmesiyle ısınmanın gerçekleşmesi kastedilir. Bu etki için “düşmek” fiili kullanılagelmiştir. “Cemre düştü mü?”,”Cemre düştü!” gibi benzetmeler halkımız arasında yaygındır.
Bu yılın ilk cemresi 19 Şubat Cumartesi günü düşecek. Cemreler geleneksel olarak üç aşamada düşer. İlk aşama olan cemrenin havaya düşmesi ise 19-20 Şubat civarında gerçekleşecek.

CEMRE DÜŞTÜ MÜ, İLK CEMRE NE ZAMAN DÜŞÜYOR? 2024 Cemre düşme tarihleri:  Cemre düşmesi nedir?

İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?
İlk cemrenin havaya düşmesinin ardından ikinci cemrenin suya düşmesi bekleniyor. Çünkü ilk cemrenin havaya düşmesinin ardından havalar ısınmaya başlar, buzlar erir, nehirler ve göller dolar. Bu nedenle, suyun canlandırıcı ve canlılık veren gücü, baharın müjdesini taşıyan ikinci cemrenin suya düşüşüyle ifade edilir. 2024'te ikinci cemrenin düşüşü 26-27 Şubat tarihlerine denk gelecek. 
Üçüncü cemrenin ise toprağa düşeceğine inanılır. Üçüncü cemrenin toprağa düşmesiyle birlikte baharın gerçek anlamda gelişmeye başladığı ve doğanın yeniden canlanmaya başladığı kabul edilir. Toprağa düşen üçüncü cemre, karların erimesini, toprağın ısınmaya başlamasını ve tohumların filizlenmeye başlamasını sağlar. Üçüncü cemreninde 5-6 Mart tarihlerinde düşeceği tahmnin ediliyor. 

Cemre düştü mü? İlk cemre ne zaman, nereye düşecek 2022? Cemre nedir?

Kardelen ErdemirKardelen Erdemir