GÜNCEL
Giriş Tarihi : 18-04-2024 17:57   Güncelleme : 19-04-2024 00:00

Öksüt Maden Yetkililerinin Yargılanacağı Dava 30 Nisan'da Başlıyor

Kayseri’nin Develi ilçesinde bulunan Öksüt Madencilik’te çalışan işçilerden 71'nin kanında civa çıkması nedeniyle zehirlenmeleriyle ilgili açılan davanın ilk mahkemesi 30 Nisan'da Develi'de..

Öksüt Maden Yetkililerinin Yargılanacağı Dava 30 Nisan'da Başlıyor

Kanadalı Centerra Gold'a Öksüt Altın Madeni'nde 71 işçinin civadan zehirlenmesiyle ilgili başlatılan soruşturmanın ardından açılan mahkemenin ilk duruşması 30 Nisan'da Develi'de yapılacak. Altın döküm odasının güvenliğinde çalışan 8 işçinin yanı sıra 63 işçinin daha kanında ve idrarında yüksek miktarda cıva ve diğer ağır metaller tespit edilmesiyle ilgili görülecek dava için tam 16 kişi hakim karşısına çıkacak.

16 KİŞİ İÇİN CEZA İSTENİYOR:
71 İşçinin zehirlendiği ve zamanla sadece 7 kişinin şikayetlerini geri çekmeyerek devam ettirdikleri davanın ilki 30 Nisan günü Develi Adliyesi'nde başlayacak. Civadan zehirlenen 63 işçinin davasını geri çekmesine rağmen kamu davasına dönen yargılama sürecinde Öksüt Madencilik'te çalışan 16 yetkili ''şüpheli'' olarak hakim karşısına çıkacak. Arif Gül Kanlıöz, Şeyma Erdoğan, Yahya Kemal Telci, Emrah Belkıran, Hasan Özsarı gibi isimlerin müşteki konumunda olacağı duruşma da, Centerra Gold’un Türkiye Ülke Müdürü David Bickford, Öksüt Madencilik Çevresel, Sosyal ve Yönetişim Direktörü Pelin Neriman Usta Özkayhan, Dış İlişkiler Müdürü Olgun Otyakmaz ve Proses Müdürü Ömür Yandım'ın yanı sıra, Adnan Ulaş, Ercan Esenkaya, Mustafa Kaya, Nizamettin İnsel, Hayrettin Horasan, Hayal Özmen, Gökhan Şen, Mehmet Sakallı, İlknur Yazıcı, Özgün Öztürk, Özgür Acar’ın basit yaralama suçundan cezalandırılmaları isteniyor.

 

 

 

İDDİANAMEDE ŞOK İFADELER:
Öksüt Madencilik’in işlettiği altın madeninin, ADR olarak tabir edilen altın üretim tesisi içerisinde bulunan altın döküm odasında 28 Şubat 2022 tarihinde civa tespit edildiğine dikkat çekilen iddianamede, civayı tespit eden Maden Çalışanı Hami Öztürk’ün bunu sorumlusu olan Süleyman Çağrı Cengiz’e bildirdiği, Cengiz’in de durumu Madenin Proses Sorumlusu Ömür Yandım’a ve Şirketin CEO’su David Alan Bickford’a bildirdiği belirtildi. Bu bildirimden sonra 28 Şubat 2022 tarihinden başlayarak Şirket Üretim Danışmanı Metin Demir’in altın döküm odasına girip civa toplarının varlığını öğrenmesine, yani 10 Mart 2022 tarihine kadar odadaki faaliyetin devam ettiğine dikkat çekilen iddianamede “Dolayısıyla tespit edilen civanın buharlaşması sonucu en az on iki gün burada çalışan ya da bu odanın güvenliğini sağlayan güvenlikçilerin yalıtımın ve havalandırmanın yetersiz kalması ve kendilerinde gerekli ekipmanın bulunmaması nedeni ile civaya maruz kaldıkları…” tespit edildi.

MİLYAR DOLARLIK TESİSTE DÖNÜŞÜMLÜ MASKE KULLANILDI:
İddianamede şüphelilerin savunmalarında civa tespit edildikten sonra faaliyetlerin hemen durdurulduğu yönünde beyanda bulundukları ancak olayın tespit edildiği 28 Şubat 2022 tarihinden, tespit edilen civa toplarının konulduğu kapların tutanak ile 28 Nisan 2022 tarihinde altın döküm odasından çıkarıldığı tarihe kadar orada görevli olan kişilerin altın döküm odası ve proses (üretim) tesisi olarak adlandırılan yerde bir süre koruyucu maske olmadan (23 Nisan 2022 tarihine kadar) çalıştıkları kaydedildi. Savcı ayrıca şirketin temin edemediği için işçilerin bir koruyucu maskeyi dönüşümlü olarak takıp çalıştıkları ayrıntısına da yer verdi.

Tüm bu gelişmelerin yaşandığı Öksüt Maden yetkililerinin yargılanacağı dava için Cumhriyet Halk Partisi'nden bazı milletvekilleri'nin de Develi'ye geleceği bilgisine ulaşıldı.

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz