GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-02-2024 01:03   Güncelleme : 28-02-2024 10:04

Öksüt Maden'de Zehirlenen İşçiler Sigortasız Mı Çalıştı ?

Daha önce kapatılan ve şimdilerde yeniden açılan Öksüt Maden'de civadan zehirlenen işçilerin İşe Giriş Bildirgelerinin olmadığı ortaya çıktı.

Öksüt Maden'de Zehirlenen İşçiler Sigortasız Mı Çalıştı ?

Erzincan'ın İlic ilçesinde meydana gelen maden faciasının ardından gözlerin yeniden çevrildiği Kayseri'nin Develi İlçesi'nde yer alan Kanada firması Centerra Gold'un 71 işçisinin civadan zehirlenmesi olayıyla ilgili ortaya çıkan bilirkişi raporunda ilginç bir detay tüyleri diken diken etti.

BU İLK DEĞİL:
Centerra Gold firmasının Kırgızistan'daki Kumtor Maden İşletmesi ile ilgili haber merkezimizin ortaya çıkarttığı detaydan sonra korkulan bir hal alan Öksüt Maden'de kan donduran detay ortaya çıktı. Şirket yeklilerinin 11 işçi için 1 gaz maskesi vermesiyle ilgili yaptığımız haberin ardından bir yeni detay da ''Yeter artık'' dedirtti. Öksüt Maden'de çalışan ve civadan zehirlendikleri gibi kanlarında siyanür çıkan 71 işçinin bir çoğu için hiç bir tedbir alınmadığı ortaya çıktı.

ÇALIŞANLARIN ÖNLEMİ YOK:
Özel odaya giren çalışanlara 500 TL'den başlayan gaz maskelerini adeta çok gören Kanada firması Centerra Gold'un, hiç bir önlem almadığı da belgelendi. Develi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan ve maden mühendislerinden oluşan bir heyetin yaptığı araştırmalar sonucu kan donduran detay ortaya çıktı. Madende çalışan yüzlerce insan için adeta tedbir almak şöyle dursun bile bile ölüme gönderen Centerra Gold firması Öksüt'ün civadan zehirlenen işçileri sigortasız çalıştırdığı düşüncesi akıllara geldi.

RAPORDA YER ALIYOR:
İçlerinde bir maden mühendisi, bir kimyager ve bir iş sağlığı güvenliği uzmanından oluşan 3 kişilik heyeti görevlendiren Develi Cumhuriyet Savcılığı'na sunulan bilirkişi raporunda ''Sigorta İşe Giriş Bildirgesi Görülmemiştir'' ibaresi kan dondurdu. Geniş kapsamlı raporda yer alan kusurları ve kabahatleri bir bir sıralayan bilirkişi ekibi, ''Dosya içeriğinde; Civa maddesine maruz kalan çalışanlara ait 'Sigorta İşe Giriş Bildirgesi' görülmemiştir'' yazılı ibare, tüm gerçeklerin gün yüzüne çıkmasına neden oldu. Ayrıca, kimi işçilerin İşe Giriş Sağlık Raporları'nın da olmadığı yani çalışanların bu işe uygun olunup olmadıklarının denetiminin yapılmadığı da ortaya çıktı.

CİNAYET GİBİ İHMALİN SORUMLULARI BU İSİMLER:
Öksüt Madencilik İnsan Kaynakları Sorumlusu Pelin Usta Özkayhan
'ın yanı sıra Centerra Gold’un Türkiye Müdürü David Bickford ve Öksüt Madencilik Dış İlişkiler Müdürü Olgun Otyakmaz'ın Öksüt Maden'de yaşanan bu sorumsuzluğun karar merci olduğu ortaya çıktı. İşçilere gaz maskesini bile dönüşümlü kullandıran şirketin bu yetkililerinin civadan zehirlenen çalışanların sigorta girişleriyle ilgili de bilirkişi heyetine eksik evrak sunduğu bilgisine ulaşıldı.

ÖKSÜT'E BASKIN YAPILDI:
Geçtiğimiz günlerde önce Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ve bir grup heyetin teftiş için gittiği Develi'deki Öksüt Maden'e, geçtiğimiz günlerde de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri şok bir baskın gerçekleştirdi. Öksüt Maden'deki çalışmaları yerinde inceleyen ekipler, bir dizi rapor tuttu. Tutulan raporun detaylarının önümüzdeki günlerde tamamlanması bekleniyor.

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz