GÜNCEL
Giriş Tarihi : 10-05-2023 09:27   Güncelleme : 10-05-2023 09:59

Bu Faylar Deprem Tehlikesi Taşıyor!

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Vatandaşın 'Adana için risk söz konusu hala yani değil mi hocam?' sorusuna, 'Verilen haritadaki faylarda deprem tehlikesi artmıştır' yanıtı verdi

Bu Faylar Deprem Tehlikesi Taşıyor!

Osman Bektaş, üzerinde fayların olduğu bir harita paylaştı. Bektaş’ın paylaştığı haritada Kayseri’den geçen Ecemiş hattı da yer alıyor.

‘Haritada verdiğimiz faylar deprem tehlikesi taşır’ diye uyarıda bulunan Bektaş, “Maraş 7,8 ana şoktan sonra 7,6 artçıyla devam eden depremselliğin yeraltına inen enerjisi Kuzey ve Doğu Anadolu Fay Sistemlerinin oluşturduğu levha içi blokları yatay ötelenme ve dönmeye zorlayarak blok kenarındaki depreme hazır faylar üzerinde yeni depremler üretebilecektir” bilgisini paylaştı.

Bektaş, vatandaşın ‘Adana için risk söz konusu hala yani değil mi hocam?’ sorusuna, yanıtı vererek şunları söyledi: “Haritada verilen fayların hızları, tarihsel depremleri, günümüzde biriktirdiği deformasyonlar tam olarak bilinmediğinden deprem büyüklüğü ve yeri için kesin bir şey söylenemez.”

Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi’nde meydana gelen 7.6’lık depremin ardından enerjinin boşaldığını dile getiren Bektaş, “Pazarcık’ta enerjinin tamamı boşaldığından büyük deprem olmaz. Ancak yine de küçük artçılar olabilir. Haritada verdiğimiz faylar deprem tehlikesi taşır. Ancak hangi fay veya fay Segmentinin depreme hazır deformasyon biriktirdiğini bilmediğimizden kesin bir şey söylenemez.” diye konuşmasını sonlandırdı.

 

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz