GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-12-2023 10:47

Kayseri'de 7 ve üzeri deprem riski var

Kayseri'de deprem gerçeği Prof. Dr. Naci Görür'ün açıklamaları ile bir kez daha göz önüne serildi. Kayseri'de fay hattı nereden geçiyor? Kayseri depreme nasıl hazırlanıyor?

Kayseri'de 7 ve üzeri deprem riski var

Prof. Dr. Naci Görür, aralarında Kayseri’nin de bulunduğu 18 kenti uyardı. Bu kentlerin aktif fay hattı üzerinde bulunduğunu dile getiren Görür, “Bu şehirlerin kaderi Maraş gibi Hatay gibi olur. Bu şehirlerde deprem olursa zarar ve kayıp anormal derecede yüksek olur” dedi.

Kayseri’nin deprem gerçeğini Prof. Dr. Naci Görürü tüm çıplaklığıyla göz önüne serdi. Gazeteci Candaş Tolga Işık’ın Kafa TV’de hazırladığı Prof. Dr. Naci Görür ile Merkez Üssü programında konuşan Prof. Dr. Görür Kayseri’nin aktif fay hattı üzerinde kurulan 18 şehir arasında bulunduğunu, bu fayın 7 ve üzerinde deprem üretebilecek güçte olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Naci Görür’ün programda yaptığı ve Kayseri’yi yakından ilgilendiren açıklamalarında ürkütücü ifadeler yer aldı. Özellikle yerel yönetimlerin bu açıklamalar karşısında her hangi bir almaması ise tablonun korkunçluğunu gözler önüne seriyor.

Prof.Dr. Naci Görür, programda, “18 il ve çok sayıda ilçe fay hatları üzerinde yaşıyor. Bunlardan biride Maraştı, Hataydı. Şimdi onlar yok. Fay hattı üzerinde yaşayan illerin üzülerek söylüyorum kaderleri işte Maraş gibi, Hatay gibi. Aktif fay üzerinde kurulu olan kentler Eskişehir, Denizli, Muğla, Erzincan, Kayseri, Kocaeli, Tokat, Osmaniye, Kahramanmaraş, Bingöl, Konya, Hatay, Erzurum, Aydın, Balıkesir, Burdur, Manisa ve Hakkari.

Bu şehirler Fay üzerinde yaşıyorlar. Bunların altındaki fayların gücü fazla ve her kentte 7 ve üzerinde deprem oluşturabilecek büyüklük ve  kapasitede.  Dünyanın bir çok yerinde ileri memleketlerde fayın üzerinde yapılaşmaya müsaade edilmez. Orası yüzde yüz işin bittiği yerdir. Yıkımın olduğu yerdir. Rasgele fayın üzerinde binalar var.
Eğer bu illerde büyük deprem olursa yani zamanı geldiğinde tekerrür periyodu dolduğunda orada zarar ve kayıp anormal derecede büyük olur” şeklinde konuştu.

Program büyük ses getirirken, özellikle Kayseri’de bu konunun yerel yönetimler ve yetkililer tarafından nasıl ele alınacağı, fay hattı üzerindeki binaların taşınıp taşınmayacağı soruları akıllara geldi.

Erhan KanErhan Kan