GÜNCEL
Giriş Tarihi : 01-02-2023 15:13

Sedye Yerine Akülü Araba

Kanser hastası çocuklar hastane içinde servislere sedye yerine akülü araçlar ile gidiyor.

Sedye Yerine Akülü Araba

Kayseri'de hayırseverler ile Kansere Karşı Birlikte Derneği (KANKA) öncülüğünde yaptırılan hastaneye tedavi için gelen çocuklar, bina içinde servislere sedye yerine akülü araçlarla gidiyor. Hayırseverler tarafından bağışlanan akülü arabalar da tedavi sürecinde çeşitli korkular yaşayan çocukların hastane içindeki servislere gidip gelmesini eğlenceli hale getiriyor.

Erciyes Üniversitesi yerleşkesindeki 5 katlı KANKA Çocuk Hematoloji Onkoloji Hastanesinde, tiyatro salonu, kütüphane ve oyun alanları yanı sıra koridorlar ve odalar çocukların sıkılmaması için çizgi film kahramanlarının figürleriyle süsleniyor.

KANKA Derneği Başkanı ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Onkoloji ve Kemik İliği Nakli Bölümü Başkanı Prof. Dr. Musa Karakürkçü, hastanenin kanserli çocukların tedavisi ve onlara gereken kemik iliği nakli için yaptırıldığını söyledi. Çocukların eğlenebilmesi için farklı etkinlikler yapıldığını belirten Karakürkçü, hayırseverler tarafından akülü araçlar alındığını dile getirdi.

Karakürkçü, kanser çocukların tedavilerini daha keyifli hale getirdiklerini belirterek şunları söyledi; "Çocuklarımıza hediyeler, giysiler, ayakkabılar alındı. Bunları dağıtıyoruz, dağıtmaya devam edeceğiz. Bunun yanında hayırseverlerimizin bu seneki sürprizi de akülü arabalar oldu. Altı akülü arabamız var. Çocuklarımızı hastanede yatarken bazen tomografiye, MR'a gönderiyoruz. Bazen başka bölümlere gidiyorlar. Oralara sedyeyle gönderiyorduk artık akülü arabalarla gönderiyoruz. Böylece çok daha mutlu oluyorlar. Çok daha keyifli bir şekilde gidiyorlar. Eskiden tedaviye istemeyerek, ağlayarak giden çocuklar, şimdi akülü arabaya binip çok keyifli şekilde gidiyor."

Kanser hastası çocuklar için daha çok gönüllüye ihtiyaçları olduğuna değinen Karakürkçü, ev hanımları, öğretmen, öğrenci gibi gruplarla çocukları memnun edebilmek için çalıştıklarını, ‘KANKA’ adını verdikleri bu gruba herkesin katılarak destek olabileceğini söyledi.

Tedavi gören çocuklar için hastanenin oyun alanı gibi olmasını istediklerini vurgulayan Karakürkçü, "Çocuklar, devamlı psikologların denetiminde. Kanser tedavisini alırken çok sıkıntı çekiyorlar. Bu sıkıntıyı en aza indirmeye çalışıyoruz" dedi.

Hastaneye 2 yaşındaki çocuğunun tedavisi için gelen Zeynep Yıldız hemşireden yönetime kadar herkesin kendilerine yardımcı olduğunu belirtti. Hastanenin ev ortamı gibi oluşturulduğunu dile getiren Yıldız, "Küçük olduğu için çocuğum oyuncak, haliyle ev ortamı, aktivite alanları istiyor. Tedavi gördüğümüz süreçte oyuncaklarla oynaması burada zaman geçirmesi bizim için çok avantajlı oluyor. Ellerinden geldiği kadar oyuncak, akülü araba tahsis ettiler" diye konuştu.

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz