EKONOMİ
Giriş Tarihi : 27-12-2023 21:28

2024 yılı asgari ücret belli oldu

Asgari ücret ne kadar? Asgari ücret açıklandı mı? Asgari ücret ne kadar zamlandı?

2024 yılı asgari ücret belli oldu

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün, asgari ücret komisyonu ile Beştepe'de bir araya geldi.
Toplantıya hükumet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan katıldı. İşçi temsilcisi olarak TÜRK-İŞ Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar katılırken, İşveren temsilcisi olarak TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol katıldı.
Geçtiğimiz günlerde, asgari ücret görüşmeleri için bir ve ikinci toplantılar düzenlenmişti. Üçüncü toplantı bugün gerçekleşti. 

Asgari ücret ne kadar oldu?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıkladı. 2024 yılında geçerli olacak asgari ücret 17 bin 2 TL olarak belirlendi. Böylelikle asgari ücret yüzde 49 zamlandı.
Işıkhan açıklamasında: "İşçi ve işveren taraflarının bildirdiği görüşler çerçevesinde ve komisyon toplantılarında belirlenen yeni miktarın tüm vatandaşlarımızı memnun edeceğine inanıyorum. Bildiğiniz gibi temmuz ayında asgari ücret 11 bin 402 lira olmuştu. Şimdi de 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere net asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz. Ülkemize hayırlı olsun inşallah. Bu asgari ücretle önceki döneme göre yüzde 49, önceki yıla göre de kümülatif yüzde 100 artış yapılmıştır.” dedi.

18 bin önerildi
Toplantıda açıklama yapan Türk – İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin 18 bin TL’yi önerdiklerini söyledi: “Cumhurbaşkanımızla beraber toplantı yaptık. 27 gündür süren bir süreç. Biz bugüne kadar resmi bir rakam söylemedik. İlk defa 2,5 saat önce ifade ettik. Asgari ücret 9 milyonu ilgilendiriyor. Çoluk çocuğu topladığınızda 30 milyonu ilgilendiren bir ücret. Arkadaşlarımız 3 toplantı boyunca evinin marketin enflasyonun durumunu anlatmaya çalıştılar. Burada dörde yakın işveren örgütü var. Bizim talebimiz 18 bin lira ve yılda iki defa müzakere yapılmasıydı. Anlaşılan rakam 17 bin lira. Bugün burada anlatmış oldum. Başlangıç ücreti olmasına rağmen ülkemde bu ücret verilen ücret oldu.”

Kardelen ErdemirKardelen Erdemir