EKONOMİ
Giriş Tarihi : 08-02-2024 12:10

Emekliye 13. Maaş müjdesi!

Bakan Vedat Işıkhan, emekli bayram ikramiyesinde ki artışın sinyalini verdi.

Emekliye 13. Maaş müjdesi!

Tüm emeklilerin maaşına Ocak'ta yüzde 49.25 artış yansıtıldı, en düşük aylık ödemesi de 10 bin liraya yükseltildi. Emekliler bu artışları cebine koyarken, gözler yaklaşan bayram ikramiyelerine çevrildi.
Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan emeklilere verilecek bayram ikramiyesinin artış sinyalini verdi.  Milyonlara çifte bayram yaşatacak gelişmenin ardından ikramiyede artışla ilgili masaya 4 formül birden geldi. Vedat Işıkhan, ikramiyede artış talebine dair soru üzerine, "Emeklilerimiz müsterih olsun. Cumhurbaşkanımız da bizler de her zaman emeklilerimizin yanında olduk. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ile gerekli değerlendirmeleri yaparak Cumhurbaşkanımızın takdirine sunup ondan sonra da talimatları doğrultusunda gerekli çalışmaları ve adımları atarız. Hükümet olarak bu adımı atmaya hazırız. Bu çerçevede, çalışmalara kısa sürede başlayabiliriz" dedi.



4 Formülün öne çıktığı bayram ikramiyesinde ilk förmüle göre emeklilerin yüzde 49.25'lik Ocak zammı ikramiyeye de yansıyacak.
Bu durumda ikramiye 3 bin lira seviyesine çıkarılabilecek ve emekliler 2 bayramda toplam 6 bin lira alabilecek.
İkinci formül ise enflasyon artışı....2023'te gerçekleşen yüzde 64.77'lik enflasyon da yansıtılabilir. Bu durumda ikramiye 3 bin 300 lira seviyesine yükselirken, iki bayramda emeklilerin eline 6 bin lira geçecek.
İkramiyenin üçüncü formül olarak yüzde 100 artırılması da mümkün. Bu durumda emekliler 4'er bin liradan iki bayramda 8 bin lira ek gelir elde edebilecek.
Tutarın Cumhuriyet'in 100'üncü yıl dönümü nedeniyle verilen 5 bin liralık ikramiyeyle eşitlenmesi de gündemde.
Takvim Gazetesi'nden Çığıl Ön Yener'in haberine göre bu formül hayata geçerse, emekliler Ramazan Bayramı öncesinde 5 bin, Kurban Bayramı öncesinde 5 bin lira olmak üzere bu yıl 10 bin lira alabilecek. Bu durumda yıllık bayram ikramiyesi 10 bin lira olan taban aylığa eşitlenecek. Diğer bir deyişle emekliye 13'üncü maaş gelecek.
İkramiyedeki artıştan dul ve yetimler hisseleri, sürekli iş göremezlik ödeneği alanlar da iş göremezlik dereceleri oranında yararlanacak.

PEKİ ÖDEME TAKVİMİ NE ZAMAN?
Ramazan Bayramı: 10-12 Nisan
Ramazan Bayramı ikramiyesi: 1-9 Nisan
Kurban Bayramı: 16-19 Haziran
Kurban Bayramı ikramiyesi: 10-15 Haziran.

Kardelen ErdemirKardelen Erdemir