KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 01-02-2024 16:50

Gazeteci İlter Sağırsoy'dan 5. kitap müjdesi!

Gazeteci ve yazar İlter Sağırsoy, Türkiye'de eğitim gönüllüsü ve hayırseverlik denilince akıllara gelen Nuh Naci Yazgan hakkında yazdığı kitabı müjdeledi.

Gazeteci İlter Sağırsoy'dan 5. kitap müjdesi!

İlter Sağırsoy, "İlle de Lazımsa Adım Nuh Naci Yazgan" hakkında yazdığı kitabı müjdeledi.



Artmental Yayıncılık tarafından çıkarılan kitap, Türkiye'de özellikle eğitim konusunda ki yardımseverliği ile bilinen Nuh Naci Yazgan'ın hayatını anlatıyor.
İlter Sağırsoy, Nuh Naci Yazgan hakkında çeşitli kaynaklardan yararlandığını, dönemin kayıtlı tutanaklarına baktığını ve Nuh Naci Yazgan'ın hayatını araştırdıkça müthiş bir karakterle karşılaştığını ifade ederek: "Öncelikle hemen şunu söyleyeyim, değil Kayseri’de eldeki bilgi ve belgelere göre, Türkiye’nin eğitimine hayırlarıyla büyük katkı veren ve eğitime destek meşalesini ilk yakan hayırsever olduğu kesin. Ve ikinci olarak da, daha yeni yeni önemi anlaşılmaya başlanan milli ve yerli kavramını, bundan tam 100 sene önce, 1924’te 1. Meclis’te Kayseri milletvekili olarak yaptığı müthiş konuşmasında gündeme getiren Nuh Naci Yazgan, İngiltere’den yemeklik sıvı yağ ithaline karşı çıkmış ve Anadolu’daki yağ üreticilerinin (Kayseri, Erzurum vs.) batacağını anlatarak, milli ve yerli ürünün öncelikli olmasını istemişti. Kurtuluş mücadelesine Anadolu’dan verilen her türlü desteğin adı olan ve Atatürk’ün talimatıyla kurduğu Erciyes İntikam Tugayı ile Anadolu’da Çapanoğlu İsyanı (Yozgat’ta) başta olmak üzere, pek çok isyanı bastıran Yazgan, Sivas kongresine delege olarak Kayseri’den giden üç isimden biri. Yine Atatürk’ün emriyle 1. Meclis’te Kayseri Milletvekilliği yapan Yazgan, tekrar Atatürk’ün emriyle Adana’da atıl durumdaki tekstil fabrikasını Kayserili arkadaşlarıyla alıp Adana Mensucat Sanayi olarak Türkiye’nin bir numarası yapar. Ardından AK Bank’ı kurar ve daha pek çok ticari faaliyetle büyük başarılar elde eder ve büyük paralar kazanır. Ama neredeyse kazancının büyük bölümünü başta Kayseri olmak üzere, pek çok yerde ihtiyaç sahibi olanlara yardımda harcar. Hastaneler, öğrenci yurtları , camiler ve camilerin tefrişi düzenli bakımları yenilenmesi ile, binlerce ihtiyaç sahibi gariban gencin meslek sahibi olana kadar okutulması, garibanların evlendirilmesi, iş sahibi yapılması. Kısacası ömrünü ve servetini hayra harcayan biridir. Bu isim tam unutulmaya yüz tutmuşken Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı olan Mustafa Özhamurkar tarafından adının bu üniversiteye verilmesiyle, adeta bu kişiyle ödeşilmiş olunur. Ve acı olan ise, bu kişinin Kayseri Lisesi’nin arkasında Şiremenli Mahallesi'ndeki, yakın tarihe canlı tanıklık eden evi yıkılmıştır" dedi.
Sağırsoy kitabın tanıtımının önümüzdeki hafta yapılacağını belirterek tüm kitapseverleri tanıtıma davet etti.

NUH NACİ YAZGAN KİMDİR?
Katipzade Nuh Naci Yazgan, 1885 yılında Kayseri'de doğdu. Milli Mücadele yıllarında Kayseri'de Erciyes gazetesini çıkardı; Sivas Kongresi'nde Kayseri delegesi, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nde kurucu ve yönetim üyesi, TBMM II. dönem Kayseri milletvekii olarak görev aldı.
Adana'daki sahipsiz fabrikaları yeniden canlandırmak üzere 1924'te milletvekilliğini bırakıp Adana'ya yerleşen Nuh Naci Bey, Adana'daki ünlü dokuma fabrikası Milli Mensucat'ın ve pamuk üreticilerine finansman sağlamak için Adana'da yaşayan Kayseri işadamları tarafından kurulan Akbank'ın kurucularındandır.

Kayseri ve İstanbul'da birçok hayır kurumu kurdu. Adı, Kayseri'de 2009 yılında kurulan Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde yaşatılır.
 

Kardelen ErdemirKardelen Erdemir