GÜNCEL
Giriş Tarihi : 04-03-2024 00:01   Güncelleme : 04-03-2024 00:15

Öksüt Maden Yetkilileri Zorla Getirilebilir !

Kayseri'nin Develi İlçesinde faaliyet gösteren ve 71 işçinin civadan zehirlenmesine neden olan Öksüt Maden'in yetkilileri David Bickford, Olgun Otyakmaz ve Pelin Usta Özkayhan, 30 Nisan'daki mahkemeye katılmazsa Zorla getirilmekle karşı karşıya kalacaklar..

Öksüt Maden Yetkilileri Zorla Getirilebilir !

71 İşçinin civadan zehirlenmesi ve siyanüre maruz kalması nedeniyle başlatılan soruşturmada Öksüt Madencilik yetkileri 30 Nisan'da hakim karşısına çıkacak. Kanadalı Centerra Gold’un Türkiye Müdürü David Bickford, Öksüt Madencilik Dış İlişkiler Müdürü Olgun Otyakmaz ve Öksüt Madencilik İnsan Kaynakları Sorumlusu Pelin Usta Özkayhan gibi isimlerde mahkeme salonunda olacak. Tarafların mahkemeye gelmemesi durumunda ise zorla getirilecek. 

ÖKSÜT'ÜN KURMAYLARI YARGILANACAK:
Kayseri'nin Develi İlçesi'nde 2020 yılından itibaren faaliyete başlayan ancak 2022 yılında çalışan işçilerden 71'nin civa zehirlenmesine maruz kaldığı gerekçesiyle kapatılan Öksüt Maden, geçen 1 yılı aşkın sürede eksiklerini giderirken, kapasite arttırımı kararıla yeniden faaliyete başladı. Civadan zehirlenen 71 işçinin yaşadıkları mağduriyetten ötürü ve olumsuz çalışma konuşulları nedeniyle mahkemeye başvurmasıyla başlatılan yargı sürecinde büyük güne 2 aydan az bir süre kaldı. 61 İşçinin bir şekilde davasından vaz geçmesiyle birlikte 7 kişinin devam ettirdiği dava sürecinde  Kanadalı Centerra Gold’un Türkiye Müdürü David Bickford, Öksüt Madencilik Dış İlişkiler Müdürü Olgun Otyakmaz ve Öksüt Madencilik İnsan Kaynakları Sorumlusu Pelin Usta Özkayhan gibi isimler yer alıyor. 

PROTESTODAN KORKUYORLAR:
Son zamanlarda Kayseri'de pek fazla görülmeyen ve kimi iddialara göre Kayseri'ye bile aylardır gelmeyen Türkiye Müdürü David Bickford, Dış İlişkiler Müdürü Olgun Otyakmaz ve İnsan Kaynakları Sorumlusu Pelin Usta Özkayhan 30 Nisan'da Develi Adliyesi'nde olacak. Bu isimlerin Develi Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacak olan yargılanmalarında ilk mahkemede hakim karşısına çıkmazlar ise, ikinci mahkeme için zorla getirme kararı verilecek. Yine katılmamaları durumunda ise zorla getirme kararıyla mahkeme salonuna getirilecekler. Öksüt Madencilik'in kurmayları olarak gösterilen bu isimlerin ilk mahkemeye gelip gelmeyecekleriyle net bir bilgiye ulaşılmazken, makheme önünde oluşabiecel protesto ve kalabalıktan ötürü avukatlarını gönderecekleri iddiası oluştu.

NELER OLMUŞTU:
Develi Cumhuriyet Savcılığı tarafından atanan bilirkişinin hazırladığı raporda çalışanlar 11 kişiye sadece 1 gaz maskesi verildiğini ve bu durumu Öksüt Madencilik İnsan Kaynakları Sorumlusu Pelin Usta Özkayhan'a aktırdıkları halde çözüme kavuşmadığını ifade etmişlerdi. Öte yandan yine bilirkişi raporunda Öksüt Madencilik yetkililerinin çalışanların SGK İşe Giriş Bildirgelerini sunmadıkları ve dolayısıyla da çalışanların sigortasız çalışmış olabileceği yönünde de iddialar ortaya atılmıştı.

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz