GÜNCEL
Giriş Tarihi : 09-01-2024 21:40   Güncelleme : 27-04-2024 02:09

Öksüt Madencilik'te Cinayet Gibi Karar ! 11 Kişiye 1 Gaz Maskesi !

Kayseri'nin Develi İlçesi'nde faaliyeti durdurulmasına rağmen, anlam verilemeyen bir sebeple yeniden açılan Öksüt Madencilik'in Bilir Kişi Raporuna yansıyan gaz maskesi uygulaması tüyleri diken diken etti.

Öksüt Madencilik'te Cinayet Gibi Karar ! 11 Kişiye 1 Gaz Maskesi !

Kanadalı Centerra Gold firmasının Kırgızistan'da Kumtor adında açtığı maden şirketine, yaşanan usulsüzlükler nedeniyle devlet tarafından el konulduğunun ortaya çıkmasının ardından, gözler daha önce hakkında 71 işçinin civadan zehirlenmesi nedeniyle kapatılan, ama şimdi yeniden açılan haberleri/oksut" class="taglink" title="Öksüt Haberleri">Öksüt Madencilk'e çevrildi. 71 işçinin civadan zehirlenmesi olayıyla birlikte Develi Cumhuriyet Başsavcıılğı tarafından olayı incelemesi için yetkilendirilen Bilirkişi'nin raporu kan dondurdu.

İDDİA DEĞİL GERÇEK:
Civa zehirlenmesi yaşayan işçilerin bu olaya neyin neden olduğunu araştırmak üzere Develi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Bilirkişi olarak atanan bir Maden Mühendisi'nin raporu tüyleri diken diken etti. Bilir kişinin yaptığı araştırmalarda, Öksüt Madencilik yetkililerinin aldığı kararla kullanılması zorunlu olan gaz maskesinin işçilere dönüşümlü olarak kullanma talimatı verildiği ortaya çıktı. Raporda, ''Dosya muhteviyatında; çalışanlara Kişisel Koruyucu Donanım (Maske, gözlük, eldiven, iş elbisesi vb) verildiğine sair belge bulunmamaktadır'' ibaresi dikkat çekerken, A.G.K. isimli bir çalışanın ifadesinde ''01.03.2022-01.04.2022 tarihleri aralığında 11 kişiye 1 tane gaz maskesi verilerek dönüşümlü olarak tek gaz maskesi ile çalışmamız istendi. Bu duruma itiraz sonrasında 1 tane daha gaz maskesi temin edildi'' cümleleri adeta kan dondurdu. Çalışanlarını ihmalle değil adeta bile bile ölüme gönderen Öksüt Madencilik yetkililerinin, bu olayla ilgili çalışanlara verdiği tepki ise en az olay kadar ürpertici oldu.

YİNE AYNI İSİM ''PELİN USTA ÖZKAYHAN'':
A.G.K'nin olayla ilgili verdiği ifadesinde, gaz maskesi ile ilgili geişmelerin ardından bir güvenlik toplantısı yapıldığı ortaya çıktı. İfade de, ''18.03.2022 tarihinde gizli olarak iş güvenliği toplantısı yapıldı. Toplantıdan çıkan kararda başımıza gelen olayın zafiyetten kaynaklandığı açıkça kararlaştırıldı. Bu toplantıda Öksüt Madencilik İnsan Kaynakları Sorumlusu Pelin Usta Özkayhan durumun ilgili mercilere bildirildiğini söylemiş, ancak bi ilgili yerlere bildirim yapılmadığını biliyoruz'' denildi. İnsan Kaynakları Sorumlusu Pelin Usta Özkayhan, daha önce de benzer olaylara adının karışmasına neden olmuş ve şirkette Centerra Gold’un Türkiye Müdürü David Bickford, Öksüt Madencilik Dış İlişkiler Müdürü Olgun Otyakmaz isimlerinden sonra gelen en yetkili 3. kişi olarak biliniyor.

1 GAZ MASKESİ 649 TL:
A.G.K'nin ifadesinde yer alan ''11 kişiye 1 tane gaz maskesi verilerek dönüşümlü olarak tek gaz maskesi ile çalışmamız istendi'' sözlerinin ardından, haber merkezimiz internet üzerinden yaptığı araştırmada 1 gaz maskesinin Türkiye'nin bilindik e-ticaret sitelerinde 649 TL'den başlayan fiyatlarla satıldığını belgeledi. 649 TL'den başlayan fiyatına rağmen şirket yetkililerinin 11 kişi için bir dönem tek gaz maskesi, sonrasında yaşanan zehirlenmeler nedeniyle artı 1 gaz maskesi daha alması, Öksüt Madencilik'te çalışanların canının ne kadar ettiğini de adeta gözler önüne serdi.

YETKİLİLER SESSİZ:
Öksüt Madencilik'te yaşanan olayların mahkemeye yansıması ve Nisan 2024 tarihinde görülecek olan davaya rağmen, Kayseri'nin Develi ilçesinde faaliyetine devam eden şirket hakkında sessizliğini koruyan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek'in yanı sıra Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ile Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar'ın, bu olaylarla ilgili olarak nasıl bir tasarrufta bulunduğu ise hala bilinmezliğini koruyor.

SADECE CHP KONUŞTU:
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri İl Başkanı Feyzullah Keskin'in kısa bir süre önce yaptığı yazılı açıklama ile Öksüt Madencilik ile ilgili tavır takınması, şehirde gözleri bu şirkete çevirmişti. Ancak, ülke ve kent gündeminin yanı sıra seçim sürecine girildiği şu dönemde Öksüt Madencilik ile ilgili gelişmeler bir anda adeta önemini ve değerini yitirdi.

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz