GÜNCEL
Giriş Tarihi : 08-03-2024 02:11

Öksüt Maden'deki Zehirlenmenin Sorumluları İsim İsim Açıklandı

Öksüt Maden'de 2022 yılında 71 işçinin civadan zehirlenmesiyle ilgili bilirkişi raporunda ihmal ve ihlali olan isimler bir bir açıklandı. David Bickford, Pelin Usta Özkayhan, Olgun Otyakmaz ve İlknur Yazıcı gibi bir çok isim kusurlu bulundu.

Öksüt Maden'deki Zehirlenmenin Sorumluları İsim İsim Açıklandı

Develi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 71 işçinin civadan zehirlenmesiyle ilgili atanan yetkililer, Centerra Gold'un sahibi olduğu Öksüt Maden ile ilgili Bilirkişi raporunda ihmal ve ihlali bulunan isimleri tek tek açıkladı. Öksüt Madeni’nin işletmecisi Kanadalı Centerra Gold’un Türkiye Müdürü David Bickford başta olmak üzere, İşveren Vekili Olgun Otyakmaz, Pelin Usta Özkayhan ile İnsan Kaynakları Sorumlusu İlknur Yazıcı gibi isimleri ihlal ve ihmalden sorumlu tuttu.

ÖKSÜT'ÜN DETAYLARI ÜRKÜTÜCÜ:
Kayseri'nin Develi İlçesi'ne bağlı Öksüt Köyü'nde bulunan altın madenini çıkartmak için Kanada Firması Centerra Gold'un kurduğu Öksüt Maden'de tam 71 işçi civa zehirlenmesinden ötürü ölümle burun buruna yaşıyor. Bu olayların başlama noktasından bugüne kadar gelen süreci mercek altına alan ve bununla ilgili adli bir süreç başlatan Develi Cumhuriyet Başsavcılığı, görevlendirdiği uzmanlardan oluşan bir heyete rapor tutturdu. Tam 23 sayfadan oluşan raporda, zehirlenen işçilerin tek tek ifadelerini ve olayın yaşanma sürecini dinleyen bilirkişi heyeti kararını verdi. Bu Karar neticesinde yönetimde yer alan neredeyse tüm isimlerin ihlal ve ihmalden ötürü sorumlu olduğuna kanaat getirildi. Başta Centerra Gold’un Türkiye Müdürü David Bickford başta olmak üzere, İşveren Vekili Olgun Otyakmaz ile Çevre, Sosyal ve Yönetişim Direktörü Pelin Usta Özkayhan ve İnsan Kaynakları Sorumlusu İlknur Yazıcı gibi isimleri sorumlu tutan Develi Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görevlendirdiği heyetin raporunda yer alan detaylar ise kan dondurdu.

DAVİD BİCFORT SADECE 1 KEZ GÖRÜLDÜ:
Civadan zehirlenmelerden ötürü Ankara'ya kontrole götürülen bazı işçileri hastane de ziyaret ettiği öğrenilen Centerra Gold’un Türkiye Müdürü David Bickford'un yaşanan olayın ihmallerinden kaynaklandığını kabul ettiği, ancak önlem alınmamasının sebepleri olduğunu söylediği iddia edildi. Bilirkişi raporuna yansıyan ifadelerde David Bickford'un yanı sıra Finans Müdürü Fatih Soydemir ve İnsan Kaynakları Müdürü İlknur Yazıcı'nın kendilerine ''bize civanın sahadan cevher ile birlikte geldiğini söylediler biz önlem alınamama sebebini sorduğumuzda miktarın az olduğunu bu sebeple önlem alınmasına gerek olmadığını bu olayın kendileri için ders olduğunu bundan sonra gerekli tüm önlemlerin alınacağını söylediler'' açıklaması yer aldı. Bickford'un zehirlenme sonrasında adının neredeyse işçiler tarafından bir daha geçmemesi de akıllara İngiliz yöneticinin durumdan sonra işçilerle bir daha görüşmediğini getirdi.

DOĞRU SÖYLEYENİ HAD BİLDİREN İLKNUR YAZICI:
Zehirlenme olayının patlak vermesinin ardından yapılan toplantılarda oldukça ketum ve sert bir tavrı bulunduğunun düşünülmesine neden olan ifadelerde adı geçen İnsan Kaynakları Müdürü İlknur Yazıcı'nın kendisine bilgi almak için soru soran tam zamanlı proses danışmanı Metin Demir'i terslediği yine ifadelerde yerini aldı. Metin Demir Foça Polis Merkez Amirliği'nde verdiği ifadesinde, ''18 mart 2022 de sahada işçi sendika temsilcileri yetkili kişilerinin katıldığı sahaya gelmeyip Microsoft teams üzerinden de David Bickford şirket direktörleri Pelin Usta Özkayhan ve İlknur Yazcı’nın katıldığı bir toplantı yapıldı. Toplantıyı Ercan Esenkaya yönetmiştir. Toplantıda prosess müdürü Ömür Yandım’ın neden toplantıya katılmadığını ve neden bir gün öncesinde ikale ile iş akdinin bitirildiğini sordum. Bu bölümün ve sorumluluğunun başında olan birinin toplantıya çağırılmaması nedenini öğrenmek istedim. İlknur Yazıcı bunun kendisinin yani şirket yönetiminin kararı olduğunu beni ilgilendirmeyeceğini ve yetkimin olmadığını söyledi. Hiçbir neden de açıklamadı. Konu hakkında konuşmak isteyen Süleyman Çağrı Cengiz’e ‘sizinle ayrı görüşelim’ dedi. Fakat Çağrı şimdi görüşelim diye cevap verdi. Şirketin bu yaşanan faciayı yetkili mercilere bildirip bildirmediğini sorduğumda Pelin Usta gerekli her yere bildirim yaptıklarını söyledi. Bende nerelere yaptınız dediğimde ‘bu sabah sözlü olarak arayıp gerekli yerlere bildirim yaptım dedi ve yazılı bir bildirim yapılmadığını söyledi. Doktor civanın ne kadar toxic olduğunu, öldürücü veya uzun dönemde beyinde sinirlerde böbreklerde vb organlarda nasıl zarar verebileceğini ayrıntılarıyla anlattı'' dedi. Bu toplantının ardından işinden olduğunu da ifade eden Metin Demir, ''Bu toplantıdan sonra 21 martta gece yarısından sonra şirket güvenliğine saat 05.53 te yazılı mesaj gönderilerek benim bir daha şirkete girmemin yasaklandığını bildirmişler ve beni sabahtan ikale yolu ile ayrılmaya zorlamışlardır'' diyerek olayın perde arkasına da ışık tuttu.

PELİ USTA ÖZKAYHAN BİLE BİLE SUSTU:
Yöneticilerin yaşanacak tehlikeyi bildiği halde sustuğunu iddia eden ifadeler kullanan bir çok işçi Pelin Usta Özkayhan'ı hedef alırken, bu isimlerden özel güvenlik görevlisi Osman Özyurt, ayrıca bir kez daha şikayeti oldu. İfadesinde, bu durumu bildiği halde özellikle Pelin Usta Özkayhan'ın sustuğunu da söyleyen Osman Özyurt, ''Himmetdede de bulunan altın madeninde bizim çalıştığımız madene civa ölçüm cihazı getirilmiş gerekli ölçümler yapılmış ve o bölgede civanın varlığı tespit edilmiş biz Himmetdede den ölçüm cihazı geldikten sonra çalıştığımız yerde civanın kullanıldığından emin olduk civa altını en saf hale getiren maddedir bizim çalıştığımız altın çıkartma yerinde güvenlik noktasında 4 adet sabit kamera altın çıkartma yerinde de 18 adet kamera bulunmaktadır daha önce avukatımız tarafından verilen şikayet dilekçesindeki şüphelilere ek olarak Pelin Usta Özkayhan isimli şahıstan da olayı bilip gizledikleri bu sebeple sağlığımızın bozulmasına sebebiyet verdiği için şikayetçiyim'' dedi.

HEM İHMAL HEM İHLALDEN SORUMLU BULUNDULAR:
Develi Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görevlendirdiği yetkililerin Öksüt Maden olayıyla lgili oluşturduğu bilirkişi raporunun sonucunda; ''Türkiye Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı David Alan BİCKFORT ve İşveren Vekili Olgun OTYAKMAZ'ın 6331 Sayılı Iş Sağlığı ve Iş Güvenliği Kanununu Maddelerini ve yönetmelik maddelerini ihlal ettikleri. Proses Müdürü Ömür YANDIM'ın ihmalinin bulunduğu, işyerinin İş  güvenliği  Uzmanları  Ercan ESENKAYA, Gökhan ŞEN, Hayal BERBEROĞLU, Mustafa KAYA ve Mehmet SAKALLI ile işyeri Hekimi Hayrettin HOROSAN'ın 6331 Sayllı iş Sağlığı ve 1ş Güvenliği Kanununu Maddelerini ve yönetmelik maddelerini ihlal ettikleri, Operasyon  Direktörü Nizamettin İNSEL,  Çevre  Sosyal  ve  Yönetim  Direktörü Pelin  Usta  OZKAYHAN,  Maden Müdürü Ozgür ACAR, İnsan Kaynakları Direktörü İlknur YAZICI, İnsan Kaynakları Müdürü Ozgün OZTURK; Güvenlik Müdürü Adnan ULAŞ ve Proses Baş Mühendisi Süleyman Çağrı CENGIZ'ın ihmallerinin bulunduğu anlaşılmıştır. Yaşanan olayda başkaca kişi ya da kişilerin kusurlu olmadıkları kanaatine varılmıştır'' ifadeleri de dikkat çekti.

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz