GÜNCEL
Giriş Tarihi : 24-02-2024 15:35   Güncelleme : 25-02-2024 02:57

Özkoyuncu Maden'de Yaklaşan Tehlike

Kayseri'nin Yahyalı İlçesi'nde faaliyet gösteren Özkoyuncu Maden için ilginç bir bilgiye ulaşıldı. Edinilen bilgi, 2. İliç vakasına adeta davetiye çıkartıldığı hissi uyandırdı.

Özkoyuncu Maden'de Yaklaşan Tehlike

Geçtiğimiz gün tüm Türkiye'yi yasa boğan İliç kazasının ardından, mercek altına alınmaya başlanan madenlerle ilgili en ilginç detay Kayseri'nin Yahyalı İlçesi'nde faaliyet gösteren Özkoyuncu Madencilik'te ortaya çıktı. İddiaya göre Özkoyuncu Madencilik, işçilerinin güvenliği hiçe sayan o detayı atlıyor.

ÖZKOYUNCU İDDİALARI DEVAM EDİYOR:
Bir dönem Fetö ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle yöneticilerinin gözaltına alındığı ve ilçede Yahyalı Belediye Başkanı Esat Özürk'ün özel himayesinde olduğu iddia edilen Özkoyuncu Madencilik ile ilgili ilginç bir iddia ortaya atıldı. Yakın geçmişte Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk'ün, FETÖ'cüler için ''onları affedelim'' sözlerinin de Özkoyuncu şirketi için söylendiği iddiaları da gündeme gelmiş ve bu konuyla ilgili gerek Yahyalı Belediyesi'nden gerekse Özkoyuncu Maden şirketinden hiç bir yalanlama gelmemişti. Bu iddialar halen hem Kayseri'de hem de Yahyalı İlçesi ve çevre bölgelerde kulaktan kulağa yayılıyor.

PTS SİSTEMİ YOK:
Olası bir kazada yada yaşanılası elim bir olayda göçük altında kalabilecek personellerin yerlerini tespit etmek için kullanılan Personel Takip Sistemi (PTS) kullanmadıkları iddia edildi. Şirketin gerek Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı gerekse bu bakanlığa ait il müdürlüğü tarafından denetlendiği öğrenilirken bu eksiklikle ilgili rapor tutulduğu da ortaya atıldı. İş Güvenliği Uzmanları, Maden Mühendisleri gibi önemli denetmenlerden oluşan komitenin yaptığı denetimlerde PTS'nin yokluğunun ileride yaşanabilecek bir olayın fena sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

FACİA DAVET:
Yaklaşık 250 personelin çalıştığı Özkoyuncu Madencilik'te PTS eksikliği nedeniyle yaşanabilecek bir olayın faciaya dönüşebileceği bilgisine ulaşılması ise tüyleri diken diken etti. Olası bir göçük veya benzeri bir durumda toprak altında kalma riski olan personellerin yerlerinin tespiti ve onlara ulaşmalarını kolaylaştıran sistemin kullanılmıyor olması ürküttü.

YANLIŞ HESAP BAĞDAT'TAN DÖNER:
Maliyeti on binlerce lirayı bulması nedeniyle Personel Takip Sistemi (PTS) yaptırmadıkları iddia edilen Özkoyuncu Madencilik Şirketi'nin, milyonlarca liralık kazanç elde etmelerine rağmen bu ürünü almadıkları da yine iddialar arasında. Madencilikle ilgili bir çok yetkili ise bu konuyla ilgili ''Büyük tehlike. Benim başıma gelmez denilen yanlış hesaplar Bağdat'tan döner'' ifadesi kullanıldı.

ÖZKOYUNCU MERCEK ALTINDA:
Hakkında peş peşe iddiaların ortaya atıldığı Özkoyuncu Madencilik'in, özellikle son yaşanan Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan olaylarında fazlaca can yakması nedeniyle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından sık sık denetime alındığı, hatta kimi denetimlerin baskın niteliğinde olduğu bilgisine de ulaşıldı..

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz