GÜNCEL
Giriş Tarihi : 26-03-2024 02:19   Güncelleme : 26-03-2024 03:13

71 İşçinin Civadan Zehirlendiği Öksüt Maden'de David Bicford'a Yetki Kısıtlaması !

Kanadalı Centerra Gold'un Türkiye'deki şirketi Öksüt Maden'de 30 Nisan'da yapılacak mahkeme öncesi yapılan görev değişiklikleri kafaları karıştırdı. Ayrıca Türkiye Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan David Bickford'un tüm yetkileri de kısıtlandı.

71 İşçinin Civadan Zehirlendiği Öksüt Maden'de David Bicford'a Yetki Kısıtlaması !

Türkiye'nin belki de son yıllardaki en büyük altın madeni olaylarından birisi olarak anılan Öksüt Maden'de 7 kişinin Civadan zehirlenmesinden ötürü başlatılan hukuki süreç, yaklaşık 1 ay sonra mahkeme salonlarına taşınacak. Öksüt Madencilik'ten tam 16 ismin yargılanacağı mahkeme öncesi şirket yönetimde peş peşe değişikliklere gitme kararı aldı. Fısıltı Gazetesi'nin iddiasına göre Türkiye'de Centerra Gold'un ve Öksüt'ün ismine gölge düşürdüğü gerekçesiyle aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarakta görev yapan Türkiye Müdürü David Alan Bickford'un yerine Fatih Soydemir'in getirildiği öğrenildi.

BİCKFORD'A YETKİ KISITLAMASI:
Önce 13 Mart'ta ardından 20 Mart tarihinde peş peşe kararlar alarak yönetim içerisindeki isimlerde tasfiyelere giden Centerra Gold'un Kayseri'deki maden firması Öksüt'te tam yetkili Yönetim Kurulu Başkan Vekili David Alan Bickford'un görevinin sınırlandırıldığı öğrenildi. 30 Nisan'da 71 işçinin civadan zehirlenmesinden ötürü sanık olarak hakim karşısına çıkacak 16 isimden birisi olan Bickford için ''ilk mahkemeden sonra ülkeyi terk edecek'' söylentileri yayılmaya başladı. Şirketin bir haftada 2 kez yönetim kurulunda görev ve yetki değişikliğine gitmesi ise bu iddiaların adeta altını dolduran bir durum oldu. David Bickford'un tüm yetkilerini elinden alan şirket, müştereken karar alabilme vasfını Türkiye müdürüne yükledi.

TAM YETKİ FATİH SOYDEMİR'DE:
Öksüt Maden'in 16 üst düzey yöneticisinin sanık sıfatıyla yargılanacağı mahkeme öncesinde, adı tutanaklarda geçmeyen nadir isimlerden birisi olan Fatih Soydemir'in A Grubu Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve getirilmesi dikkat çekti. Soydemir'in 30 Nisan'da başlayacak mahkeme süreci öncesinden önce tam yetkili olarak göreve getirilmesi ise manidar karşılandı. Sadece 1 yıllık bir görev verilen Fatih Soydemir'in bu sürede şirket içerisindeki tüm işleyişi eline alacağı da iddia edildi.

MAHKEME ÖNCESİ DÜZENLEME Mİ?:
Kanada merkezli Centerra Gold'un Türkiye'deki şirketi Öksüt Madencilik'te önce 13 Mart, ardından 20 Mart'ta peş peşe yönetim kurulu içerisinde değişikliğe gitmesi, 30 Nisan'da yapılacak olan mahkeme öncesi düzenleme olarakta yorumlandı. Hem David Alan Bickford'un yetkilerinin sınırlandırılması hem de şirketin başına bir Türk ismin getirilmesi de dikkat çekti. Fatih Soydemir'in tam yetkili ve Bickford'un yerine getirilmesiyle ilgili yorumlar ve iddialar ise şimdilik sadece kapalı kapılar ardında konuşuluyor.

Yavuz YıkılmazYavuz Yıkılmaz